Nem változtatott a kínai jegybank a referencia kamatlábakon

A piacok meglepetésére nem változtatott a referencia kamatlábakon a kínai jegybank hétfőn, jelezve, hogy Peking igyekszik elkerülni a monetáris politika túlzott lazítását, mert attól tart, még tovább növelné az eladósodottság amúgy is magas szintjét.

Forrás: MTI2019. 10. 21. 22:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyéves hitelek referenciakamata (Loan Prime Rate/LPR) 4,20 százalékon, az ötéveseké pedig 4,85 százalékon maradt, mindkét érték azonos a szeptemberben rögzítettekkel. A Reuters által megkérdezett elemzők arra számítottak, hogy az egyéves hitelek referenciakamatát 20 bázisponttal csökkenti a központi bank.

A kínai jegybank (PBOC) a hitelkamatok régóta várt reformjának keretében augusztusban jelölte ki az LPR-mutatót az újonnan folyósítandó hitelek referenciakamatának, hogy így próbálja visszaszorítani a hitelezési költségeket.

A minden hónap 20-án meghirdetett referenciakamatot 18 kereskedelmi bank legjobb ügyfeleinek nyújtott hitelek kamatainak átlagát és a jegybank középtávú likviditási hiteleinek (MLF) kamatát figyelembe véve állapítja meg a jegybank. Ez a referenciakamat szolgál iránymutatásként a többi bank számára a hitelkamatok meghatározásában.

Frances Cheung, a Westpac ausztrál nagybank elemzője szerint a döntés nem azt jelenti, hogy nem csökkentik tovább az LPR-mutatót. Az elemző arra számít, hogy a jövőben nagyon lassú ütemben folytatják a referenciakamatok szintjének mérséklését.

Kína gazdasága a vártnál kisebb mértékben nőtt a harmadik negyedévben, mivel az Egyesült Államokkal vívott ádáz kereskedelmi háború visszavetette az ipari termelést. A kínai statisztikai hivatal múlt pénteken közölt adatai szerint éves összevetésben 6,0 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP), ami 1992 első negyedéve óta a leglassabb ütem. Elemzők 6,1 százalékos GDP-növekedést vártak a második negyedévben mért 6,2 százalék után.

A kínai kormány lehetőségei korlátozottak a gazdaság élénkítését illetően, mivel tart a hitelkockázatok növekedésétől és egy esetleges ingatlanbuborék kialakulásától. A kormány az elmúlt egy évben egy sor intézkedéssel, egyebek mellett adócsökkentéssel és a hitelezési szabályok enyhítésével, igyekezett lendületet vinni a gazdaságba.

A kínai bankközi devizapiac nem reagált érdemben az új referenciakamatokról hozott döntésre. A jüan erősödött a dollárhoz képest, miután a központi bank hétfőn 7,0680 jüan/dollárban – ötheti csúcson – szabta meg a középárfolyamot a piacok nyitása előtt. Ez 10 pippel erősebb a pénteki 7,0690/dollárnál. A piaci hangulatot megerősítette a jegybankelnök hétvégi nyilatkozata is, miszerint a jüan árfolyama a gazdasági és piaci fundamentumoknak megfelelő szinten áll.

A Kínán belüli (onshore) piacon hétfőn nyitáskor 7,0680 jüanon cserélt gazdát a dollár, a kereskedés félidejében pedig 7,0678 jüanon jegyezték az amerikai devizát. A Kínán kívüli (offshore) piacon félidőben 7,0667 jüanon állt a dollár jegyzése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.