Csírájában fojtják el a radikalizációt

Az ENSZ kétnapos budapesti konferenciája megnyitóján bejelentették: a világszervezet a magyar fővárosban nyitja meg a terrorizmus elleni regionális irodáját.

2019. 11. 08. 9:09
People attend prayers for the Muslim holiday of Eid Al-Adha at a mosque in Gdansk
El kell érni, hogy a fiatalok ne váljanak a toborzók prédáivá Fotó: Saleh Salem Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A terrorizmus megelőzésének és a nemzetközi összefogásnak a szükségességét hangsúlyozták csütörtökön a felszólalók a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az ENSZ kétnapos budapesti konferenciája megnyitóján, amelyen bejelentették: a világszervezet a magyar fővárosban nyitja meg a terrorizmus elleni regionális irodáját. – Még nem teljesen nyertük meg a terrorizmus elleni háborút. A terroristák folyamatosan változtatnak a taktikájukon – hangoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (képünkön), utalva arra: tavaly több mint 15 ezer ártatlan életet oltott ki 9600 terrortámadás. – Az ellenőrizetlen, tömeges migráció hullámai feltétlenül a terrorszervezetek kezére játszanak. Éppen ezért a migrációs folyamatok megállítása jelentős eszköze a terrorizmus visszaszorításának – tette hozzá. Szijjártó szavai szerint hazánk háromféleképpen is bizonyítja, nemcsak beszél a terror jelentette fenyegetettségről, hanem tesz is ellene.

El kell érni, hogy a fiatalok ne váljanak a toborzók prédáivá
Fotó: Reuters

Kétszáz katonája szolgál az Iszlám Állam elleni globális koalíció részeként Irakban, illetve harcolnak magyarok Maliban, a Nyugat-Balkánon, Afganisztánban, és hamarosan Libanonban is hozzájárulnak a biztonság megőrzéséhez. A második erőfeszítés az EU külső határainak védelme, a harmadik pedig az, amiben a nemzetközi közösségnek még szemléletváltásra van szüksége, és fel kell ismernie: segíteni kell a hazatérésben a szülőföldjükről háborúk miatt elüldözötteket. Ennek részeként támogatja hazánk a keresztény közösségeket a Hungary Helps programmal, 40 millió dollárt fordítva erre a célra.

Vlagyimir Voronkov, az ENSZ orosz főtitkárhelyettese arról beszélt: közös erőfeszítéssel kell megakadályozni, hogy a fiataloknak vonzó legyen a terrorizmus, és a toborzók prédáivá váljanak. Ehhez a kirekesztés, a társadalmi marginalizáció felszámolására is szükség van. Nemcsak az iszlamista, hanem a fehér felsőbbrendűséget hirdető, szélsőjobboldali terroristák is toboroznak az interneten – mutatott rá Voronkov. Gabriela Cuevas Barron, az Interparlamentáris Unió mexikói elnöke szerint választ kell találni arra, miként lesz valakiből terrorista. – Biztos, hogy mi is követünk el hibákat – fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy számos fiatal mégis utat talál az Iszlám Államhoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.