Korrupció miatt elítélték Andalúzia két korábbi szocialista elnökét

Korrupció miatt elítélte a dél-spanyolországi Andalúzia két korábbi szocialista elnökét a bíróság Sevillában kedden.

Forrás: MTI2019. 11. 19. 19:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

José Antonio Grinán, aki 2009 és 2013 között irányította az autonóm közösséget, hat éves börtönbüntetést kapott, emellett 15 évre eltiltották közhivatal betöltésétől is. Elődjét, a tartományt 18 éven át vezető Manuel Chaves kilenc évig nem vállalhat közhivatalt.

A két éve kezdődött perben 21 vádlottból 19-et találtak bűnösnek a bírák, köztük több volt andalúz kormánytagot és egykori magas beosztású köztisztviselőt.

A bíróság több mint 1700 oldalas ítéletében megállapította, hogy az andalúz kormány 2001 és 2011 között 680 millió euró értékben nyújtott anyagi segítséget nehéz gazdasági helyzetben lévő cégeknek, ám a támogatáshoz olyanok is hozzájutottak, akik arra nem voltak jogosultak. A finanszírozás átláthatatlan és önkényes volt, valamint nélkülözött mindenféle ellenőrzést.

A támogatás elnevezése után ERE-ügyre keresztelt rendkívül szövevényes korrupciós botrányban kilenc éve indult nyomozás, amelynek eredményeként további perek indultak, ez az első, amelyben ítélet született.

Az elsőfokú ítélet kihirdetését követően Teodoro García Egea, a spanyol konzervatív Néppárt (PP) főtitkára azt mondta: a bíróság döntése Pedro Sánchezt alkalmatlanná tette a miniszterelnöki posztra.

José Luis Ábalos, az ügyvezető szocialista kormány fejlesztési miniszter szerint viszont az ügy nem érinti sem a jelenlegi kormányzatot, sem a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) aktuális vezetését. A történtek idején Pedro Sánchez a madridi önkormányzatnál dolgozott – tette hozzá.

A bíróság döntése épp akkor született meg, amikor a november 10-i parlamenti választáson győztes PSOE koalíciós kormány létrehozására törekszik az Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) radikális baloldali párttömörüléssel.

Mivel mandátumaik száma ehhez önmagában kevés, jelenleg a december 3-án megalakuló új parlament pártjainak támogatását keresik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.