Újrázhat Johannis

A vasárnap esti urnazáráskor ismertetett exit poll adatok szerint ­Klaus Johannis nyerte a romániai elnökválasztás második fordulóját Viorica Dăncila korábbi miniszterelnökkel szemben, így újabb öt évre betöltheti a posztot. A CURS-Avangarde felmérése szerint a jelenlegi államfő a szavazatok 64,8 százalékát, míg az IRES szerint a 66,5 százalékát szerezte meg. A magyarok lakta területeken alacsony volt a választási részvétel.

Magyar Nemzet
2019. 11. 25. 6:11
Szavazás után Bukarestben. A jobboldal csatát nyert, jövőre parlamenti megméretés jön Fotó: Vadim Ghirda Forrás: MTI/AP/Vadim Ghirda
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Klaus Johannis elnök késő este az európai, modern és normális Románia győzelmeként értékelte választási sikerét, rámutatva: a Szociáldemokrata Párt (PSD) az utóbbi harminc év egyetlen elnökválasztásán sem szenvedett ilyen súlyos vereséget, írta a távirati iroda. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a jobboldal csak csatát nyert, a háborút csak akkor fogja, ha a jövő évi önkormányzati és parlamenti választásokon ellenzékbe küldi a PSD-t. A hatvanéves Johannis azt ígérte, újabb ötéves mandátuma idején valamennyi román választópolgár elnöke lesz, azoké is, akik nem rá szavaztak vagy távol maradtak az urnáktól.

A távirati iroda előzőleg arról számolt be: a voksolás vasárnap a magyarok tüntető távolmaradása, egyúttal viszont a román diaszpóra újabb részvételi rekordot döntő erődemonstrációja közepette zajlott le. Utóbbiak száma egymillió fő körül alakulhatott. Egyes londoni szavazókörzetekben fennáll enyhe torlódás kockázata – közölték. Ezzel szemben Székelyföldön az országos részvételi arány átlagának felét mérték, és a sereghajtó megyék – Hargita, Kovászna, Szatmár – nagyjából a magyar lakosság arányának sorrendjében követték egymást. Az első fordulóban a jobbközép politikai irányvonalat képviselő államfő az érvényes voksok 37,8 százalékát, Dăncila pedig a 22,3 százalékát szerezte meg.

A jobbközép pártok versenyből kiesett elnökjelöltjei is Johannis mögött sorakoztak fel, de a többiek sem biztatták választóikat arra, hogy ellenfelét támogassák. A Romá­niai Magyar Demokrata Szövetség nem állt egyik jelölt mögé sem, hanem hívei belátására bízta, hogyan voksolnak. Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke a szavazólap érvénytelenítésére biztatott.

Dăncila a „románokat tisztelő”, számukra nemzetközi tisztelet is kivívó, „román szívű” államfő akar lenni, akinek a kampányában jelentős hangsúlyt kapott a nemzeti büszkeség. Ezzel is utalt arra, hogy szász evangélikus ellenfele nem román, nem ortodox, vagyis idegen. Dăncila – az első nő, aki kormányfői tisztséget töltött be Romániá­ban 2018–19-ben – egy mindenkiről gondoskodó anyaként készül az államfői tisztségre, és főleg az elesettek, a szociális védelemre szorulók szavazataira számított, írta a távirati iroda.

Szavazás után Bukarestben. A jobboldal csatát nyert, jövőre parlamenti megméretés jön
Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda

Johannis vállalkozóbarát, a közös európai értékeket tiszteletben tartó, a kommunista örökséggel végképp szakító, a modernizálás útjára lépő „normális Románia” ígéretével kampányolt. Olyan ország felépítéséhez kérte a választók támogatását, amelyben az állam nem uralkodik polgárai felett, hanem szolgálja őket, és amelyben a törvényeket mindenkinek be kell tartania.

Az első forduló előtti kampányt ugyanakkor a hetekig elhúzódó kormányválság árnyékolta be, a második előtt pedig szinte kizárólag azzal foglalkozott a média, hogy miért nem hajlandó Johannis nyilvános vitát folytatni kihívójával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.