Beengedik az olaszok a migránshajókat

Az olasz kormány megváltoztatja a Matteo Salvini volt belügyminiszter irányításával elfogadott migrációs biztonsági csomagokat – jelentette be Giuseppe Conte olasz miniszterelnök.

2019. 12. 30. 6:43
Police take a migrant's photo after he was rescued by NGO Proactiva Open Arms rescue boat in central Mediterranean Sea, at the Port of Taranto
Regisztrált menedékkérő egy szicíliai kikötőben. Tárt karokkal fogadják Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz kormány megváltoztatja a Matteo Salvini volt belügyminiszter irányításával elfogadott migrációs biztonsági csomagokat – jelentette be Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szombaton, amelyről az MTI adott hírt.

A bevándorlásellenes Ligát vezető Salvininek tárcavezetőként az illegális bevándorlást feltartóztatni hivatott két olyan törvénycsomagot sikerült a parlamentben elfogadtatnia, amelyek a többi között szigorú büntetésekkel sújtják az Olaszországba engedély nélkül migránsokat szállító civil hajókat, illetve kapitányai­kat.

A miniszterelnök méltatta egyúttal a Földközi-tengeren kimentett bevándorlók elosztására vonatkozó, októberben kötött máltai megállapodást. Kiemelte, hogy Olaszország havonta 98 migránst oszt szét más tagállamok között. Ugyanakkor cáfolta, hogy megnövekedett volna az olasz partokat elérő migránsok száma, mióta új kormánykoalíció alakult a Liga részvétele nélkül.

Regisztrált menedékkérő egy szicíliai kikötőben. Tárt karokkal fogadják
Fotó: Reuters

Salvini élesen bírálta a miniszterelnök kijelentéseit. Mint rámutatott, 2019-ben 11 439 migráns érkezett Olaszországba, ebből 6304 Conte második kormányának szeptember eleji hivatalba lépése óta.

Leszögezte: vitathatatlan, hogy a délolasz partokra érkező menedékkérők száma növekedett. Tegnap reggel kikötési engedélyt is kapott Olaszországtól a migránsokat szállító Alan Kurdi nevű német hajó. A 32 illegális bevándorló vasárnap reggel léphetett olasz földre a szicíliai Pozzallo kikötőjénél, előzőleg Málta megtagadta a kikötést a hajótól.

Az Alan Kurdit a Sea-Eye nevű német szervezet üzemelteti, amelynek szóvivője, Gorden Isler elmondása szerint a líbiai partoknál vették fedélzetükre a 32 migránst, miután csütörtök éjjel vészjelzést észleltek.

Olaszországban a négy hónapja irányító baloldali kormány továbbra is meglehetősen népszerűtlen, miközben a Liga jó eséllyel a január 26-án esedékes Emilia-Romagna tartományban tartott választáson megszorongathatja az ott 75 éve uralkodó baloldalt. Salvini célja az idő előtti általános választások kierőszakolása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.