Tömegek a görög szigeteken

Egy nap leforgása alatt több mint 470, Törökországból induló illegális bevándorló érte el Görögországot – jelentette az ERT görög állami televízió.

Magyar Nemzet
2019. 12. 18. 10:34
Migrants make their way at a makeshift camp next to the Moria camp, on the island of Lesbos
EUROPE-MIGRANTS/GREECE-LESBOS Fotó: Giorgos Moutafis Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nap leforgása alatt több mint 470, Törökországból induló illegális bevándorló érte el Görögországot – jelentette kedden az ERT görög állami televízió, amelyet az MTI idézett.

A görög parti őrség 136 embert vett fel az Égei-tengeren, és további 338 migránsnak sikerült különböző bárkák fedélzetén eljutni Számosz, Farmakoníszi, Híosz, Szamothraké szigetekre, illetve a görög szárazföldön fekvő Alexandrúpoli kikötővárosba. Az Égei-tenger keleti részén fekvő görög szigeteken jelenleg több mint 41 ezer bevándorló tartózkodik, ami a legmagasabb szám azóta, hogy 2016 márciusában életbe lépett az Európai Unió és Törökország közötti menekültügyi megállapodás. Áprilisban még csak 14 ezer migráns volt ezeken a szigeteken. Humanitárius szervezetek szerint drámai körülmények uralkodnak a túlzsúfolt migránstáborokban. Összesen – 2019-ben – eddig 71 368 bevándorló érkezett Törökországból Görögországba az ENSZ közlése szerint. Ez majdnem 21 ezer emberrel több, mint tavaly, amikor 50 500 migráns érkezését regisztrálták görög területen.

A német Die Welt azt írta, csaknem 50 százalékkal emelkedett az idén a Törökországból az Európai Unió (EU) területére érkező menedékkérők száma az Európai Bizottság egy bizalmas jelentése szerint. A brüsszeli testület kimutatása alapján január elejétől december közepéig 70 002 Törökországból elindult menedékkérő érkezését regisztrálták az EU külső határán fekvő tagállamokban, ami 46 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. A túlnyomó többség – 67 741 fő – Görögországban érte el a közösség területét, további 1803 fő Olaszországban, 261 fő Cipruson, 197 fő pedig Bulgáriában. Ugyancsak idei jellegzetesség, hogy a Görögországba érkezők legnagyobb csoportját már nem a szíriai, hanem az afganisztáni állampolgárok alkotják, mintegy 30 százalékos részaránnyal.

Áldatlan állapotok a Leszbosz szigetén található Moria táborban. A legtöbb bevándorló ide érkezik
Fotó: Reuters

A szíriaiak a második helyen állnak 14 százalékkal, utánuk a pakisztániak, irakiak és törökök következnek, rendre 10 százalék alatti részaránnyal. A jelentésben az is szerepel, hogy akadozik a görög és a török hatóságok együttműködése, ami megkérdőjelezi az EU és Törökország 2016-os menekültügyi megállapodásának jövőjét. A görög parti őrség beszámolói szerint a török partnerek az utóbbi hetekben számos esetben megtagadták az együttműködést, nem tartóztatták fel a görög szigetek felé tartó csónakokat, holott a görög fél értesítette őket a határ közelében tapasztalható mozgásról.

A 2016 márciusában kötött EU–Törökország-megállapodás szerint a török hatóságok igyekeznek megakadályozni a menedékkérők távozását az EU felé, és cserébe Törökország hatmilliárd euró (2010 milliárd forint) támogatást kap az EU-tól a területén tartózkodó menekültek ellátására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.