Kettős mércét alkalmaz Európa

Orbán Viktor jó barátom, és az is egyértelmű, hogy a Hajrá, Olaszország! (Forza Italia) a Fidesz szövetségese a néppártban. Fontos számunkra, hogy a pártcsaládban maradjanak – mondta lapunknak adott interjújában Antonio Tajani, a jobbközép olasz párt egyik vezető politikusa. Az Európai Parlament tavaly júliusban leköszönt elnöke rendkívül igazságtalannak tartja, hogy miközben Európa megkérdőjelezi a jogállamiságot Magyarországon, Máltával – amelyet baloldali kormány irányít – megengedőbb az EP.

Judi Tamara (Strasbourg)
2020. 01. 16. 5:50
European Union leaders summit in Brussels
„Fontos számunkra, hogy a családban maradjanak” Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Magyarországgal folytatott jogállamisági eljárásról vitázik az Európai Parlament, most pedig egy ezzel kapcsolatos határozatról szavaznak majd. Az ön pártja, a Hajrá, Olaszország! milyen álláspontot képvisel ebben a kérdésben?

– Számomra egyértelmű, hogy ugyanazokat a szabályokat kellene alkalmaznunk valamennyi tagállam esetében. Miért is nem folyik jogállamisági eljárás Málta ellen? A máltai kormány képviselőinek bizonyítottan közük volt Daphne Caruana Galizia újságíró meg­gyilkolásához. Magyarországon a CEU ügye kap számos bírálatot, és lehetséges, hogy ez jogos, de azért mégsem egy ember meggyilkolásáról beszélünk. Nem lehet egymással ellentétes álláspontot képviselni egy jobbközép, illetve egy baloldali kormány esetében. Nagyon igazságtalannak tartom a helyzetet. Ha folyik jogállamisági eljárás Magyarország ellen, lépjünk fel arányosan Málta ellen is. Ha nincs Málta ellen eljárás, Magyarország ellen se legyen. Épp ebből a kiindulásból a Hajrá, Olaszország! nem szavazza meg a parlamenti határozatot.

„Fontos számunkra, hogy a családban maradjanak”
Fotó: Reuters

– Felszólalt az Európa jövőjéről szóló konferencia miatti parlamenti vitán is. Mennyi esélyét látja annak, hogy a keresztény kultúra védelme szempont lesz a konferencia során?

– Ez attól függ, meglesz-e a szükséges többség. Ugyanakkor nem kérdés: néppárti berkekben azért dolgozunk, hogy ez szempont legyen. Évekkel ezelőtt, az európai konvent idején a néppárt szerette volna, ha utalás születik a keresztény örökségre, ám akkor ezt a többség nem támogatta. Az Európai Néppárt (EPP) nem csak kereszténydemokrata tömörülésekből áll. Ne legyen kétség afelől, hogy az EP-ben kemény munkát folytatunk a kérdésben, ugyanis értékek nélkül nincs igazi euró­pai közösség.

– Azt mondja, a néppárt nem csak kereszténydemokrata pártokból áll. Az EPP pártcsalád egyik alelnökeként hogyan látja az EPP összetételét?

– Valóban, a néppártban ma már nemcsak kereszténydemokrata pártok vannak, hanem liberális és konzervatív elkötelezettségű tömörülések egy­aránt. Keresztény örökségünk védelmének szükségességét senki sem kérdőjelezi meg az EPP-n belül. Egyébként saját pártomat, a Hajrá, ­Olaszország!-ot is inkább keresztény-liberális pártnak tartom. Úgy fogalmaznék, ma az EPP több egy kereszténydemokrata értékekre épülő pártcsaládnál. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ne értenénk egyet abban, melyek is a követendő értékeink.

– Magyar tagpártjuk, a Fidesz részéről viszont gyakran érvelnek azzal: nem elég elkötelezettek a konzervatív értékek irányában.

– Orbán Viktor jó barátom, és egyértelmű: a Hajrá, Olaszország! a Fidesz szövetségese. Fontos számunkra, hogy a pártcsaládban maradjanak. Ha megnézzük a frakciónkat, azt látjuk, a magyar kormánypárt képviselői ott is fontos munkát végeznek. Kifejezetten jó együtt dolgozni a magyar delegációval.

– Mondhatjuk-e tehát, hogy ön néppárti alelnökként közvetít a Fidesz és a pártvezetés többi tagja között?

– Inkább úgy fogalmaznék, hogy együtt és folyamatosan dolgozunk az ügyön. A pártvezetés állandó kapcsolatban áll a Fidesszel és a többi tagpárttal is. Hiszem, hogy orvosolható a helyzet. Ehhez az kell, hogy Budapest és Brüsszel egyaránt megdolgozzon a sikerért. Azt is nagyon fontos szempontnak tartom, hogy Orbán Viktorra is szükség volt Ursula von der Le­yen európai bizottsági elnökké választásához. Így kapta meg végül az Euró­pai Néppárt politikusa a pozíciót. Az sem titok, hogy Silvio Berlusconi, a Hajrá, Olaszország! elnöke is nagyon szeretné, és tesz is azért, hogy megállapodás szülessen a Fidesszel.

Novák bírálta Webert

– Magyarországon nem szokás valakit letorkolni azért, mert véleményt fogalmaz meg. A néppártban mostanság igen? – reagált Novák Katalin, a Fidesz alelnöke az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője, Manfred Weber szavaira, aki szerint az EPP nem változtat irányvonalán; ha valaki ehhez a pártcsaládhoz akar tartozni, követnie kell az ­értékeit, és „nem kér kioktatást sem a politika, sem a választások ügyében”. A Fidesz alelnöke a Facebookon úgy reagált a néppárti vezető szavaira: nincs szükségünk arra, hogy Weber demokrácialeckéket adjon nekünk. Előzőleg Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke azt hangsúlyozta: a Fideszt nem a mai formájában érdekli az EPP, ezért változásra van szükség a pártcsaládon belül, írta a távirati iroda.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.