Dél-koreai elnök: Szöulnak segítenie kell Kínát, és óvnia kell saját polgárait

Dél-Korea vasárnap bejelentette, hogy kitiltja területéről azokat a külföldieket, akik az elmúlt két hétben jártak a kínai Hupej tartományban. A döntés kedden lép életbe.

Forrás: MTI2020. 02. 03. 20:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dél-Koreának minden lehetséges segítséget meg kell adnia Kínának az újfajta koronavírus elleni küzdelemben, és óvnia kell saját polgárait – közölte hétfőn Mun Dzse In dél-koreai elnök, aki szerint a szöuli kormány kötelességének tekinti, hogy átfogó megelőző intézkedésekkel megfékezze a kór terjedését a Kínával határos országban.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint az államfő az elnöki palotában a tanácsadóival tartott szokásos heti tanácskozásán leszögezte, hogy az előző nap bejelentett utazási korlátozásokra mindenképpen szükség van, hogy meg tudják védeni az embereket a gyorsan terjedő kortól. Dél-Korea vasárnap bejelentette, hogy kitiltja területéről azokat a külföldieket, akik az elmúlt két hétben jártak a kínai Hupej tartományban. A döntés kedden lép életbe.

Dél-Korea legnagyobb kereskedelmi partnere Kína, és a munkaerő-áramlás tekintetében is első helyen áll. „A kínai bajok közvetlenül a mi bajainkhoz vezetnek” – fogalmazott Mun. Nyilvánvalóan Pekingnek üzent, amikor azt mondta, hogy Dél-Koreának nem volt más választása, szigorítania kellett a határellenőrzést és a bevándorlási eljárásokat, hogy megvédje saját polgárait.

A dél-koreai betegségmegelőző központ (KCDC) hétfőn közölte, hogy karanténba helyezett újabb 61 embert, akiknél felmerült a fertőzés gyanúja. A bizonyítottan a koronavírus okozta betegségben 15-en szenvednek. Az év eleje óta 490 embert vizsgáltak meg, 414 esetben voltak negatívak a tesztek. Jelenleg 913 olyan ember áll megfigyelés alatt, aki kapcsolatba került a fertőzöttekkel.

A KCDC szerint fertőzöttek közül kilenc ember Kínából tért vissza. Az összes fertőzött állapota stabil, és fontolóra vették, hogy egyiküket kiengedik a kórházból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.