Katonákkal a bűnbandák és a parlament ellen

Munkatársunktól
2020. 02. 11. 16:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felfegyverzett katonákkal próbált nyomást gyakorolni a salvadori államfő a törvényhozásra annak érdekében, hogy a parlament hagyja jóvá a bűnbandák ellen kidolgozott új biztonsági tervének finanszírozását.

Nayib Bukele elnök gépfegyveres katonák kíséretében jelent meg a salvadori parlament épületében, ahova a törvényhozókat rendkívüli ülésre rendelték be. Az államfő a házelnöknek fenntartott széken ülve összetette két tenyerét, és azt mondta: azért imádkozik, hogy türelmes tudjon lenni a törvényhozókkal. Amikor az épületből távozott, úgy fogalmazott: hogy ha azok a szégyentelenek nem hagyják jóvá a biztonsági tervet, vasárnap megint meg kell jelenniük a parlamentben. Bukele azért támadja a törvényhozókat, mert közülük többen vonakodnak támogatni azt az előterjesztést, hogy az ország vegyen fel 109 millió dollár kölcsönt a rendőrség és a katonaság felfegyverzésére a kiterjedt hatalmú bűnbandák elleni fellépés megerősítésére. Jogvédő csoportok és nemzetközi szervezetek azonnal bírálták a hadsereg ilyen célú bevetését Salvadorban.

Bukele elnök tavaly júniusi hivatalba lépése óta megerősítette a különös kegyetlenségéről ismert Mara Salvatrucha bűnszervezet elleni küzdelmet. Az új államfő intézkedéseinek köszönhetően máris csökkent Salvadorban a nemzetközi összehasonlításban kiemelkedően magas gyilkossági ráta, de a hatóságok továbbra is kemény küzdelmet folytatnak a bűnszervezetek ellen, amelyek jelentős területeket tartanak ellenőrzésük alatt az országban – írja az MTI.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.