Párizs áterőltetné a nyugdíjreformot

A nyugdíjrendszer egységesítésére irányuló reform tervezetében a tüntetők elsősorban azt kifogásolják, hogy a kormány 64 évre emelné a teljes jogosultság idejét 2027-től.

Magyar Nemzet
2020. 02. 18. 16:56
Demonstration against French government's pensions reform plan in Paris
Hétfőn már kevesebben vonultak az utcára Fotó: Reuters
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem okozott komolyabb közlekedési fennakadásokat a hétfőre meghirdetett sztrájk Franciaországban, amely a sokadig tiltakozás volt a párizsi kormány tervezett nyugdíjreformja ellen. Csupán néhány metróvonalon ritkították a járatokat, más fennakadás nem volt. A szakszervezetek úgynevezett fekete hétfőt ígértek hétfőre, arra a napra, amikor a francia nemzetgyűlés megkezdte a vitát a szóban forgó törvénytervezetről. Az ellenzék obstrukcióval nehezíti a testület munkáját: mintegy 41 ezer módosító indítványt nyújtottak be a jogszabálytervezethez, ennek többségét a radikális baloldali Lázadó Franciaország jegyzi. Az ellenzéki párt azt is kéri Emmanuel Macron államfőtől, hogy írjon ki népszavazást a nyugdíjreformról.

Hétfőn már kevesebben vonultak az utcára
Fotó: Reuters

A nyugdíjrendszer egységesítésére irányuló reform tervezetében a tüntetők elsősorban azt kifogásolják, hogy a kormány 64 évre emelné a teljes jogosultság idejét 2027-től. A nyugdíjkorhatár jelenleg 62 év, ami nem változna, de a tervezet szerint ötszázalékos levonással büntetné azokat, akik 64 éves koruk előtt mennek nyugdíjba. A pontrendszer továbbá arra késztetné a franciákat, hogy tovább dolgozzanak annak érdekében, hogy a nyugdíjrendszer ne legyen deficites. December eleje óta a szakszervezetek több alkalommal szólították fel a franciákat tömeges sztrájkra és tüntetésre. A kezdeti lelkesedés azóta mára alábbhagyott, különösen azóta, hogy a kormány januárban kompromisszumos javaslattal állt elő. Philippe Martinez, a CGT nevű szakszervezet vezetője ugyanakkor nemrég visszautasította a tiltakozás kifulladását prognosztizáló véleményeket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.