időjárás 19°C Orbán 2022. május 25.
logo

Párizs nehezen birkózik meg a migránsválsággal

Mártonffy Attila
2020.02.05. 17:38
Párizs nehezen birkózik meg a migránsválsággal

Az újratermelődő illegális migránstáborok elleni harc jegyében a francia rendőrség ismét kiürített Párizsban egy utcai tábort, amelyben több száz bevándorló várt jobb szerencséjére, hogy átkeljen a brit partokra. A nyomorúságos sátorszállás kiemelt egészségügyi kockázatot is jelentett.

Tegnap reggel a francia rendőrség kiürítette az utolsó, migránsok által létrehozott sátortábort Párizs északkeleti részén, 427 embert szállítva el biztonságosabb és egészségesebb menedékhelyre. A bevándorlók – köztük mindössze négy nő – 266 sátorban vagy összeeszkábált kunyhókban lakott egy csatorna partján. Az AFP hírügynökség hatóságokat idéző beszámolója szerint a tábort ellepte a hulladék, a mocsok, és patkányokat is szép számban találtak. Mindez az emberi vizelet és ürülék dögletes szagával keveredett. A tábor felszámolására irányuló akció reggel hattól nyolcig tartott – közölte a prefektúra. Az elmúlt néhány évben tucatnyi illegális települést hoztak létre migránsok a francia fővárosban, akik mindenekelőtt Calais kikötőjébe szeretnének eljutni, ahonnét a Brit-szigetekre való átjutásban reménykednek. A hatóságok rendszeresen lerombolják ezeket a táborokat súlyos egészségügyi kockázatokra hivatkozva. Január végén például a rendőrség több mint 1400 migránst – köztük 93 gyereket – szállított el buszokkal befogadóhelyekre és sportcsarnokokba a párizsi körgyűrű mentén felállított sátrakból és összeeszkábált kunyhókból – emlékeztet az MTI. Távozásuk után a matracokkal, kerékpárokkal, hulladékokkal teli saras terület egy elhagyatott nyomornegyedre emlékeztetett. Christophe Castaner belügyminiszter korábban azt ígérte, hogy tavaly év végéig felszámolnak minden migránstábort Párizsban. Lakóikat egyrészt hivatalos menedékhelyre szállítják, másrészt kitoloncolják azokat, akiknek vissza­utasították menedékkérelmét. Elvileg a rendőrségnek kell gondoskodnia arról is, hogy a migránsok ne térhessenek vissza az elhagyott táborba vagy ne létesíthessenek újat. Az örök körforgás megállítása érdekében Emmanuel Macron francia elnök tavaly a bevándorlók laza kezelésének megszüntetését ígérte – írja a France24.com angol nyelvű francia híroldal.

Január végén több mint 1400 embert szállítottak el
Fotó: Europress/AFP

A 2015-ös menekültválság kezdete óta csaknem negyven táborkiürítést rendelt el a prefektúra Párizsban. A legjelentősebb 2016 novemberében volt, akkor egyszerre négyezer embert vittek el. Azóta a rendőrök egy ideig a migránsok minden kísérletét megakadályozták arra vonatkozólag, hogy letelepedjenek a parkokban és táborhelyeket alakítsanak ki, így egy ideig gyakorlatilag láthatatlanná váltak a párizsiaknak. Egy évvel ezelőtt azonban ismét több ezer migráns jelent meg a francia városokban, és ismét engedélyezte a rendőrség a letelepedésüket. Franciaországban tavaly az előző évhez képest 7,3 százalékkal többen, összesen 132 614-en nyújtottak be menedékkérelmet, és ezzel párhuzamosan 19 százalékkal nőtt a kiutasítások aránya.

Azonosították a késelőt

Rendőrtanonc késelte meg egyik társát hétfőn egy kelet-franciaországi rendőrőrsön – írta tegnap a Reuters hírügynökség. Az eset Dieuze településen történt. Az elkövető késsel támadt társaira, egy rendőrt könnyebben megsebesített, annak társai pedig meglőtték és ezzel ártalmatlanították a támadót. A késelőt kórházban ápolják, állapota stabil. A 19 éves férfit a sajtóban Matthias R.-ként azonosították, a hatóságok házkutatást végeztek nála, ám nem találtak radikális iszlamista kapcsolatokra utaló bizonyítékokat. Az ügyészség szerint a támadás előtt telefonhívás érkezett a rendőrségre, amelyben valaki azt üzente: az Iszlám Állam terrorszervezet nevében támadásra készül Dieuze-ben. A nyomozók egyelőre elvetették a terrorista indítékot, szerintük az elkövetőnek öngyilkossági hajlamai vannak. Tavaly októberben egy 45 éves, a rendőrség hírszerzési igazgatóságán dolgozó, iszlám hitre áttért informatikus konyhakésekkel gyilkolta meg négy kollégáját a párizsi rendőr-főkapitányságon. A támadót a helyszínen agyonlőtték. (K. Z.)