Tizenéves fiút zaklatott a skót miniszter

Magyar Nemzet
2020. 02. 07. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lemondásra kényszerült Derek ­Mackay skót pénzügyminiszter, miután kiderült: többek között szexuális tartalmú üzeneteket küldött egy 16 éves fiú­nak. A történetet a The Scottish Sun skót bulvárlap göngyölítette fel, amelynek információi szerint a miniszter akkor sem fejezte be a tinédzser „külsejének dicsérését”, amikor a fiú fiatal kora a tudomására jutott. Sőt még akkor sem, mikor a skót tizenéves kifejezetten kérte is, hogy a 43 éves miniszter hagyja békén. A sajtó szerint a tárcavezető fél év alatt összesen 270 üzenetet küldött a Facebookon és Instagramon, a kamaszt helyesnek nevezte, vacsorára, illetve rögbimeccsre is meghívta.

A botrány kirobbanása után Nicola Sturgeon skót főminiszter még tegnap lemondásra szólította fel Mackay-t, aki így mind az edinburgh-i kormányból, mind pedig a skót nacionalisták soraiból távozott. Nyilvánosan bocsánatot kért, és „butának” nevezte a viselkedését.

Az egykori pénzügyminiszter egyébként épp tegnap prezentálta volna a költségvetés részleteit. A botrány a várt beszéd előtt mindössze órákkal robbant ki. Mackay-t népszerűsége miatt sokan Sturgeon főminiszter lehetséges utódjaként tartották számon. Még 2013-ban jelentette be, hogy homoszexuális, ekkor elvált feleségétől, akivel két közös fiuk van.

Az ügy nagy visszhangot kapott Nagy-Britanniában, ami meglehetősen rosszkor jön a függetlenedésre, majd az EU-tagság visszanyerésére pályázó skót kormánynak. Edinburgh-nak ugyanis épp azt kellene bebizonyítania Brüsszelnek, hogy adott esetben szalonképesebb, mint a londoni kormány. Nicola Sturgeonnak erre mindenesetre már hétfőn alkalma adódik, amikor is Brüsszelbe látogat. Otthon nincs félnivalója: a közvélemény-kutatások szerint nacionalista pártja továbbra is nagyon erős, így minden esélye megvan rá, hogy a jövő évi skó­ciai választásokon taroljon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.