Az ellenzék is megszavazta Ludovic Orban kormányát

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy sci-fi játékfilmbe illő díszletek között sikerült két nap alatt beiktatni Románia új kormányát, amelyet ismét Ludovic Orban vezet. Miután egyeztetett a parlamenti pártok képviselőivel, Klaus Johannis államfő még péntek este azt az Orbant jelölte miniszterelnöknek, aki a Nemzeti Liberális Párt egyik politikusának koronavírus-fertőzöttsége miatt éppen elkülönítőben volt. A parlament szakbizottságainak tagjai védőmaszkkal az arcukon, videón keresztül hallgatták meg a szintén elkülönített, tesztre váró minisztereket. A meghallgatások gyorsított eljárásban zajlottak, ahogyan az ezt követő voksolás is a bukaresti törvényhozás alaposan kifertőtlenített üléstermében, ahol csak kisebb csoportokban járultak a szavazóurna elé a képviselők és a szenátorok. A kormánynak – a minimálisan szükséges 233 helyett – 286 törvényhozó szavazott bizalmat, 23-an ellene voksoltak. Ludovic Orban írásban küldte el „felszólalását”. A kisebbségi kabinetet a koronavírus okozta helyzet miatt az ellenzéki szociáldemokraták is megszavazták.

Benedek Zakariás, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakcióvezetője lapunknak elmondta, az országnak jelen körülmények között beiktatott, teljes jogú kormányra volt szüksége. Az RMDSZ törvényhozói ezért szavazták meg Ludovic Orban kormányát. – Félretettük azokat a be nem tartott ígéretek, átverések okozta sérelmeinket, amelyeket az első Orban-kormány okozott – fogalmazott. A román parlament a koronavírus-járvány miatt online működik az elkövetkező időszakban. Ludovic Orban miniszterelnök és a kormány tagjainak koronavírus-tesztje negatív lett. Az elnöki hivatalnak otthont adó Cotroceni-palotában szervezett eskütételen a kormányfő, valamint miniszterei fertőtlenített tollal írtak alá, s a fertőzésveszély miatt mellőzték a kézfogást Johannis államfővel. Az új kabinet régi-új pénzügyminisztere, a miniszterelnöki megbízását az utolsó pillanatban visszaadó Florin Cîţu bejelentette, a kormány a jövő hét folyamán a vállalkozások megsegítését célzó intézkedéscsomagot fogad el.

Ludovic Orban azonos összetételű kormányát azért buktatta meg februárban a parlament baloldali többsége és az RMDSZ, mert csak így tudták megakadályozni az általuk ellenzett kétfordulós polgármester-választás bevezetését. Az államfő és a jobbközép PNL előrehozott választásokat szeretett volna, de tervük az alkotmánybíróság döntése és a koronavírus-válság miatt meghiúsult.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.