Leszbosz-szigeteki görögök megakadályozták egy NGO-hajó kikötését

Leszbosziak egy csoportja megakadályozta, hogy egy civil szervezet hajója kikössön a görögországi sziget Mitilíni kikötőjében.

Forrás: MTI2020. 03. 05. 22:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy ötven leszboszi lakos állította meg a Mare Liberum nevű, menekültek felkutatásával és mentésével foglalkozó humanitárius szervezet hajóját, hogy csütörtök délután ne köthessen ki a legnagyobb leszboszi kikötőben.

A rakparton összegyűlt tömeg sértegette a legénységet, és felszólította őket a távozásra – jelentették újságírók a helyszínről. A hajó elhagyta a kikötőt, és visszatért a nyílt tengerre.

A Mare Liberum közölte, hogy több támadást is elszenvedett a szigeten, ahol egyre nő a feszültség, amióta Törökország felszólította a bevándorlókat és menekülteket, hogy távozzanak Görögországba.

Az elmúlt héten több újságírót és segélymunkást is bántalmaztak Leszboszon, őket helyi lakosok azzal vádolták, hogy támogatják a menekültek és bevándorlók érkezését.

A leszboszi befogadó központokban jelenleg legalább 20 ezer ember tartózkodik katasztrofális körülmények között. További húszezer Számosz, Kósz, Lerósz és Híosz szigetén zsúfolódik össze a 6000 főre tervezett befogadó központokban.

A görög szigetekre érkezők száma megnőtt, amióta Törökország február 29-én bejelentette, hogy megnyitja a határát. Csak a hét végén kilencszázan érkeztek a szigetekre.

A görög kormány csütörtökön is kitartott amellett, hogy lakatlan szigeteken épít befogadó központokat, miután a Leszbosz, Számosz és Híosz szigetén építendő központok terve a lakosság heves ellenállásába ütközött.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.