Viharos kampányhajrá

Benjamin Netanjahu ügyvivő izraeli kormányfő propagandistái álhíreket terjesztenek a koronavírusról, hogy távol tartsák az embereket az urnáktól! – vádaskodott Beni Ganc.

2020. 03. 01. 18:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benjamin Netanjahu ügyvivő izraeli kormányfő propagandistái álhíreket terjesztenek a koronavírusról, hogy távol tartsák az embereket az urnáktól! – vádaskodott Beni Ganc, a legnagyobb ellenzéki erő, a Kék-fehér tömörülés vezetője a hétfői választások kampányhajrájában. Az egykori vezérkari főnökből kormányfőjelöltté avanzsált politikus ezzel arra utalt, hogy Tel-Aviv elővárosának egyik plázáját részben le kellett zárni, miután felmerült, hogy az egyik árus megfertőződött. – És mit ad Isten – mutatott rá Ganc –, ez a térség éppen szövetségének egyik bástyája, ahol a legutóbbi voksoláson tönkreverték a rivális Likudot. Hogy bizonyítsa igazát, Ganc személyesen kereste fel a szóban forgó plázát, demonstrálva, nincs ott semmi félnivaló. – Előbb fejlesztik ki a koronavírus elleni vakcinát, mint hogy Beni Ganc kormányt alakítson az arab pártok nélkül! – vágott vissza a Likud a közösségi médiában, ismét előcitálva a vádat, hogy a Kék-fehér a hatalomért a baloldallal és az arabokkal is hajlandó lepaktálni.

Néhány nappal korábban Naftali Bennett a Jobbra (Jamina) párt vezetője viharzott ki egy stúdióból, mert szerinte a riporter ellenségesen viselkedett vele. – Most egy újságíróval volt dolga, nem a Hezbollahhal. Remélem, védelmi miniszterként nem veszíti el ilyen gyorsan a hidegvérét a biztonsági tanácskozásokon! – szúrt még utána a műsorvezető. Ezt megelőzően pedig Avigdor Liberman, a nacionalista Jiszráel Béténu vezére attól sem riadt vissza, hogy nemzetbiztonsági titkokat szivárogtasson ki a médiának. Nyilvánosságra hozta, hogy a Moszad, az izraeli hírszerzés vezetője Katarban házalt pénzért a Gázai övezetet uraló szélsőséges Hamásznak, hogy „nyugalmat vásároljon”.

Izraelben egy éven belül harmadszor rendeznek választásokat, de mint a példák is mutatják, a pártok még mindig nem fogytak ki a kampányok puskaporából. Könnyen lehet, hogy szükségük is lesz még új ötletekre, az utolsó közvélemény-kutatások szerint ugyanis marad a patthelyzet. A felmérések átlaga szerint az erőviszonyok alapvetően változatlanok. A jobboldali Likud és a centrista Kék-fehér egyaránt 34-34 mandátumra számíthat a 120 fős törvényhozásban, az arab pártszövetség remélhet némi erősödést, egyébként pedig mindenki más megismételheti korábbi szereplését. Ez azt jelenti, hogy ha bejönnek a jóslatok, sem a jobboldali-vallásos, sem pedig a centrista-baloldali tömörülésnek nem lesz meg a 61 fős többsége. Ismét királycsináló lehet Lieberman, aki eddig egyik erő mögé sem volt hajlandó beállni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.