Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

WHO: Világjárvány van!

Több kontinensre kiterjedő világjárványnak, pandémiának minősítette a Kínából kiindult Covid–19 koronavírus-fertőzést tegnap a WHO. Olaszországban eközben az elmúlt huszonnégy órában csaknem kétszázzal, 827-re emelkedett a fertőzés halálos áldozatainak száma. Angela Merkel német kancellár úgy véli, az emberek 60-70 százaléka megfertőződhet.

Magyar Nemzet
2020. 03. 12. 6:18
Rendõrök és katonák a Milánóból távozni kívánó utasokat ellenõrzik Lombardia tartomány székhelyének központi pályaudvarán 2020. március 9-én. A tüdõgyulladást okozó újkoronavírus-járvány további terjedésének megállítására az olasz kormány vesztegzár alá vonta az észak-olaszországi Lombardia tartományt és az országrész 15 másik városát. MTI/EPA/ANSA/Mourad Balti Touati Fotó: Mourad Balti Touati Forrás: MTI/EPA/ANSA/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha Tedrosz Adamon Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója eddig azt hangoztatta, a koronavírus-járványt meg lehet fékezni, tegnapra a szervezet adatai szerint több mint 110 ezer ember fertőződött meg, és több mint négyezren haltak meg világszerte. – A WHO éjjel-nappal értékeli a járványt. Mély aggodalommal tölt el minket a vírus súlyosságának és terjedésének, illetve a tétlenségnek a riasztó szintje. Ezért úgy értékeltük, pandémiaként jellemezhető a Covid–19 – közölte Tedrosz Adamon Gebrejeszusz.

Mint mondta, a Kínán kívül észlelt fertőzések száma a tizenháromszorosára emelkedett az utóbbi két hétben. Különösen nagy mértékben, huszonnégy óra leforgása alatt csaknem kétszázzal, 827-re emelkedett tegnap estére a vírusfertőzés halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság tájékoztatója szerint, miközben a diagnosztizált fertőzöttek száma több mint kétezerrel, 12 462-re nőtt. Csak Lombardiában egy nap alatt 1300 új fertőzöttet regisztráltak. A tartomány kormányzója további szigorítást, a tömegközlekedés, a hivatalok és az üzletek leállítását szorgalmazta.

– A fertőzés okozta globális és euró­pai válság erőteljes, összehangolt, közös európai választ és szolidaritást igényel – szögezte le Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Giuseppe Conte olasz kormányfő tegnapi videómegbeszélésükön. Aláhúzták, az egyes tagállamok intézkedései mind hatással vannak az EU egészére, ezért a lépések összehangolása elengedhetetlen.

Egyetértettek, hogy az olaszországi tapasztalatokat fel kell használni az európai intézkedésekben. Kiemelték a gyors fellépés fontosságát, és jelezték, hogy a vírus terjedésével összefüggő és az elfogadott intézkedésekkel kapcsolatos minden fontos információt meg kellene osztani. Közösségi szintű tudóscsoportot kell felállítani az erőfeszítések és a beavatkozások összehangolására, fokozni kell a gyógyszer- és vakcinakutatást. Össze kell hangolni az orvostechnikai eszközök, a gyógyszertermékek gyártását és forgalmazását – hangsúlyozták. Továbbá a szolidaritás jegyében a tagállamoknak együtt kell dolgoz­niuk, hogy a létfontosságú egészségügyi készletek oda kerüljenek, ahol azokra szükség van.

– Az emberek 60-70 százaléka megfertőződhet, ezért időt kell nyerni, hogy ne terhelődjék túl az egészségügyi rendszer – jelentette ki Angela Merkel német kancellár a koronavírus-járványról tartott rendkívüli tájékoztatóján. Hangsúlyozta: tudomásul kell venni, hogy a vírus megérkezett Európába, és ebben a helyzetben a tudomány megállapításai alapján kell cselekedni a politikában. – A tudomány jelenlegi állása szerint az új vírus nem kellően ismert, nincs ellene oltás, nincs gyógymód az általa okozott betegségre, és a lakosság 60-70 százalékát megfertőzi – hangoztatta hírügynökségek jelentése szerint.

– A határok lezárása nem állítja meg a koronavírust. A járványt máshogy, az emberek közreműködésével kell feltartóztatni – mondta Jens Spahn német egészségügyi miniszter. Szerinte arra van szükség, hogy mindenki járuljon hozzá a járvány lassításához a tisztasági előírások és az óvintézkedések betartásával, főleg a tömegrendezvények elkerülésével. Németországban tegnap este 1908 fertőzést tartottak számon, három ember pedig meghalt a kórban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.