Akár 20 foglyot is szabadon engedhetnek a tálibok

Forrás: MTI2020. 04. 12. 18:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húsz foglyuk elengedésére készülnek a dél-afganisztáni Kandahárban a kormányellenes, fegyveres tálibok – közölte egyik szóvivőjük vasárnap.

A lépés jelentős fejlemény az afgán kormány és a szunnita lázadók közötti tárgyalási folyamatban, amelyről a tálibok visszahívták a delegációjukat Kabulból kedd éjjel.

A kabuli hatóságok vasárnap azt jelentették be, hogy ők száz újabb tálib fogvatartottat engednek el, miután a hét folyamán már szabadlábra helyeztek 200 lázadót.

A héten a tálibok „elfogadhatatlannak” nevezték, hogy az afgán kormány több részletben engedi el a foglyokat.

„Ma húsz foglyot, a kabuli kormányzat tagjait helyezi szabadlábra az Afganisztáni Iszlám Emírség” – írta vasárnap a Twitter mikroblogon Szuhail Sahín, a felkelők dohai politikai irodájának szóvivője. Az általa említett nevet használták a radikális iszlamisták 1996-2001-es kormányzásuk idején.

Sahín közölte, hogy a foglyokat a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (CICR) adják át Kandahárban.

A tálibok április elején vonultak ki az általuk eredménytelennek nevezett, az afgán vezetéssel nyolc nappal korábban megkezdett tárgyalásokról. Tizennyolc éve ez volt az első közvetlen párbeszéd a kabuli kormány és a kormányellenes mozgalom között.

A vasárnapi bejelentést megelőzően a tálibok péntek este az Afganisztánban állomásozó amerikai erők parancsnokával tárgyaltak Katarban a Washington és a tálibok között február végén aláírt megállapodás ellenére folytatódó erőszakcselekmények megállításáról.

A megállapodásban az Egyesült Államok megígérte, hogy 14 hónap alatt kivonja a csapatait Afganisztánból, azzal a feltétellel, hogy a tálibok betartják a biztonsággal kapcsolatos kötelezettségvállalásaikat, és részt vesznek a kabuli vezetéssel tartandó béketárgyalásokon. A Kabul által nem ratifikált megállapodás része az is, hogy 5000 tálib foglyot kicserélnek a lázadók által fogva tartott 1000 afgán katonára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.