Illegális tüntetés a karantén ellen

A koronavírus-járvány következtében bevezetett rendkívüli intézkedések ellen tüntettek Berlinben és Stuttgartban – csakhogy éppen ezek a rendeletek tiltják a két főnél nagyobb gyülekezéseket. A hatóságok több mint ezer demonstrálót tartóztattak le.

2020. 04. 26. 16:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Vissza akarom kapni az életem!” – skandálták a Deutsche Welle német közszolgálati csatorna tudósítása szerint a szombaton Berlin városközpontjában összegyűlt tüntetők, akik a járvány miatt a német kormány által bevezetett szigorú intézkedések ellen vonultak utcára. A nagyrészt szélsőbaloldali csoportokhoz és szervezetekhez köthető demonstrálók a többi közt az alkotmányos jogok védelmére felszólító transzparenseket emeltek a magasba, a tömegben pedig egy olyan, saját készítésű újságot osztogattak, amelyben megkérdőjelezték a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében bevezetett intézkedések szükségességét, illetve amellett érveltek, hogy a koronavírus nem más, mint a hatalom megragadására irányuló kísérlet a félelem terjesztésével.

A német fővárosban több mint ezerfős tömegről számoltak be a tudósítások, de az ország délnyugati részében található Stuttgartban szintén utcára vonult egy körülbelül ötszáz fős tömeg. A Querdenken-csoport által összehívott demonstráció vezetője, Michael Ballweg úgy fogalmazott: a tüntetés célja az olyan alapvető jogok melletti kiállás, mint a gyülekezés szabadsága vagy a vallásszabadság. Csakhogy a jelenleg hatályban lévő rendkívüli intézkedések értelmében Németországban bármiféle csoportos összejövetel két főre van limitálva. Thilo Cablitz berlini rendőrségi szóvivő elmondta, az újság terjesztését engedélyezték, az egészségügyi hatóságok azonban nem hagyták jóvá a csoportos gyülekezést, ezért a szabadságjogokért kiálló demonstráció illegálisnak bizonyult.

A német fővárosban ez volt az egymást követő negyedik hét, hogy tüntetők csoportja a veszélyhelyzet azonnali megszüntetését követelte. A szövetségi államok egyébként múlt héten – az új fertőzések csökkenésével arányosan – folyamatosan enyhítettek az intézkedéseken, a tendencia szerint pedig a héten további korlátozások feloldására is sor kerülhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.