Kevesebben halhatnak meg rákban az unióban

Tovább csökkent a rákbetegségben való elhalálozás kockázata az Európai Unióban az elmúlt öt évben, a férfiak esetében főleg a gyomorrák és a leukémia, a nők esetében a petefészekrák és ugyancsak a leukémia terén javult a helyzet, ugyanakkor Európa-szerte egyre több nő hal meg tüdőrákban – derül ki egy, az Annals of Oncology szakfolyóiratban hétfőn publikált tanulmányból.

Forrás: MTI2020. 04. 20. 20:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nemzetközi kutatócsoport a Milánói Egyetem epidemiológusa, Carlo La Vecchia vezetésével 2011 óta teszi közzé a rákbetegségek okozta, Európai Unión belüli elhalálozásokról szóló kutatását, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatain alapul.

A kutatók szerint az uniós tagországokban 2020-ban arányaiban 5 százalékkal kevesebb férfi és 4 százalékkal kevesebb nő fog meghalni rákban, mint 2015-ben. Abszolút számokban ugyanakkor növekedést jósolnak a kutatók, összesen 1,4 millió fő (798 700 férfi és 630 100 nő) halálát prognosztizálják a folyó évre, ami 65 ezerrel több halálesetet jelent 2015-höz képest.

A halálozás csökkenése a férfiak körében több mint felerészt a dohányzás visszaszorulására (a tüdő-, a fej-nyak- és a hólyagrák előfordulásának csökkenésére) vezethető vissza – írja Carlo La Vecchia. Mindazonáltal a rákhalálozás fő oka továbbra is a dohányzás, Eva Negri farmakológus, társszerző szerint az erre az évre prognosztizált halálesetek 20 százalékát okozza a rossz szokás.

A tüdőrákban elhalálozó nők számának emelkedése mellett a jelenlegi rákkörkép másik negatív eleme az, hogy az Európai Unió tagországai közül egyedül Lengyelországban nem csökken, sőt, jelentősen emelkedik a prosztatarák okozta halálozás. A nők körében a tüdőrák-halálozás folyamatosan emelkedett az elmúlt tíz évben az Európai Unióban, bár az utóbbi években lassult a növekedés.

Carlo La Vecchia és kutatótársainak jelentése minden évben különös figyelmet szentel egy-egy rákfajtának, idén a prosztataráknak, amelyben 2020-ban előreláthatólag 78 800-an halnak meg az EU-ban. Ez ugyan csaknem 4000-rel több az öt évvel ezelőttinél, de a halálozási arány valójában 7 százalékkal lesz kisebb idén a 2015-ösnél. A kivételt képező Lengyelországban idén a prosztatarákban elhunytak aránya 18 százalékkal emelkedik a prognózisok szerint, a kutatók a sajátos lengyelországi helyzet okát nem ismerik, de elképzelhetőnek tartják, hogy az országban későn vezették be a modern diagnosztikai és terápiás eljárásokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.