Elhunyt Bill Withers énekes

Nyolcvanegy éves korában meghalt Bill Withers, az 1970-es évek ünnepelt soulénekese, az Ain't No Sunshine és a Lean On Me című legendás dalok szerzője és előadója.

Forrás: MTI2020. 04. 03. 21:34
Musician Bill Withers speaks as he is inducted during the 2015 Rock and Roll Hall of Fame Induction Ceremony in Cleveland
Musician Bill Withers speaks as he is inducted during the 2015 Rock and Roll Hall of Fame Induction Ceremony in Cleveland, Ohio April 18, 2015. REUTERS/Aaron Josefczyk - TB3EB4J0BRNRF Fotó: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A többszörös Grammy-díjas zenész halálát szívbetegség okozta. A BBC jelentése szerint hétfőn hunyt el Los Angelesben.

Családja közleményben tudatta a halálhírt, mint fogalmaztak, Withers „költeményei és zenéje révén őszintén szólt az emberekhez és összekapcsolta őket egymással”.

Withers nevéhez fűződik a hetvenes évek néhány legemlékezetesebb dala, köztük a Just The Two Of Us, a Lovely Day, a Use Me, az Ain't No Sunshine és a Lean On Me, amelynek több feldolgozása is felkerült a közösségi oldalakra az elmúlt napokban, ugyanis sokan ezzel a dallal fejezik ki támogatásukat az egészségügyi dolgozóknak.

Noha az énekes 1985-ben abbahagyta a zenélést, a dalai később is óriási hatással voltak az r'n'b és hip-hop előadókra, köztük a Blackstreet nevű amerikai formációra és Eminem amerikai rapperre.

Bill Withers (Fotó: REUTERS/Aaron Josefczyk)

Withers 1938-ban született, ő volt a család hat gyermeke közül a legfiatalabb. Édesapját még gyermekkorában elvesztette, anyja és nagyanyja nevelte fel.

Viszonylag későn, 29 évesen ismerkedett meg a zene világával, miután kilenc évig szolgált az amerikai haditengerészetnél. Autodidakta módon tanult meg gitározni, miközben szerelőként dolgozott, a fizetését pedig stúdiófelvételekre költötte Los Angelesben.

„Rájöttem, nem kell virtuóznak lenni ahhoz, hogy az ember tudja magát kísérni”- mondta 2015-ben a Rolling Stone magazinnak nyilatkozva. A zenészt abban az évben iktatták be a Rock and Roll Hírességek Csarnokába.

Just As I Am című első albumát 1970-ben vette fel és a rajta szereplő Ain't No Sunshine-ért később megkapta a Grammy-díjat.

Withers a karrierje csúcsán vonult vissza, de az 1990-es években azért még néha színpadra lépett a szaxofonos Grover Washington Jr-ral.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.