Megkezdődött a korlátozások feloldásának tervezése Oroszországban

Megkezdődött a tervezés azzal kapcsolatban, hogy az orosz régiókban hogyan oldják fel a Covid-19 járvány miatt bevezetett korlátozásokat a helyi adottságoknak megfelelően – jelentette ki Vlagyimir Sztarodubov, az orosz tudományos akadémia orvostudományi karának titkára szerdán az Interfax hírügynökségnek. Eközben a napi halálozások száma először lépte túl a százat, az eddig ismertté vált fertőzéseké pedig megközelítette a 100 ezret Oroszországban.

Forrás: MTI2020. 04. 29. 16:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki kedden elrendelte – a stratégiai üzemeket és az alapvető szolgáltatásokat nem érintő – országos kényszerszabadság május 11-ig való meghosszabbítását, egyúttal arra utasította a kormányt, hogy május 5-ig dolgoztasson ki javaslatokat a kijárási korlátozások fokozatos feloldására. Sztarodubov akadémikus, volt egészségügyi miniszter ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a járványügyi szakértők az ország mind a 85 régiója számára egyenként fogják megállapítani az elkülönítés feloldásának kritériumait, a fertőzöttség helyi szintjéből és trendjéből kiindulva.

A szakértő szerint az a legfontosabb, hogy az előfordulási görbe pozitívból határozott negatívba forduljon, vagyis hogy az újonnan megfertőzöttek száma folyamatosan csökkenjen. Az akadémikus rámutatott, hogy a járvány folyamatában Moszkva jutott el a legmesszebbre, ezért a főváros példája meghatározó lesz a korlátozások feloldásában.

Rámutatott, hogy Moszkvában az elmúlt öt-hat napban a megbetegedések száma háromezer körüli volt (a szerdai adatok szerint 2220 fő volt a növekmény), és az értékek nem mutattak hirtelen növekedést.

„Megvárjuk, amíg a görbe lefelé fordul és ezt követően két héttel Moszkva valószínűleg elkezdi végrehajtani az izolációs rezsimből való kibontakozás tervét” – mondta.

A kalinyingrádi exklávéban egyébként múlt csütörtökön – az orosz régiók közül elsőként – már bejelentették, hogy enyhíteni kezdenek a március végén bevezetett korlátozó intézkedéseken. Kalinyingrád megyében a kötelező maszkviselet és távolságtartás, valamint az engedélyhez kötött közlekedés május 12-ig való fenntartása mellett, az élelmiszerboltok mellett engedélyezték néhány más profilú üzlet, valamint szolgáltatás megnyitását, a fodrászatok és a kozmetikai szalonok kivételével.

Oroszországban az elmúlt egy nap 5841-gyel (6,2 %-al) 99 399-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma a szerdán közölt hivatalos adatok szerint. Az újonnan észlelt esetek 44,9 %-ában a páciensek tünetmentesek voltak.

Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője kedd este, még az előző napi adatok alapján arra hívta fel a figyelmet, hogy az április elején elrendelt önkorlátozásnak köszönhetően a hónap folyamán jelentősen, 27-ről mintegy 7 %-ra csökkent a napi növekedés tempója.

A napi halálozások száma a szerdai adatok szerint először haladta meg a százat, és a 108-as növekménnyel 972-re nőtt, a gyógyulásoké 1830-cal emelkedve elérte a 10 286-ot. A legújabb halálos esetek közül 67-et a fővárosban jegyeztek fel.

Moszkvában 50 646, Moszkva megyében 10 917, Szentpéterváron 3726 fertőzést tartanak számon. Az eddigi halálozások száma ezekben a régiókban 546, 90 és 29, a gyógyulásoké 4610, 389 és 708.

Az elvégzett tesztek száma országosan a járvány kezdete óta megközelítette a 3,3 milliót. A moszkvai önkormányzat szerdán közölte, hogy több mint 730 ezer szűrést végeztetett el, vagyis 100 ezer emberre csaknem 5,7 ezer teszt esik. Ennek a mutatónak az alapján Moszkva az első helyen áll a világ megapoliszai között.

A több mint 12 milliós orosz fővárosban naponta több mint 25 ezer tesztet végeznek el szövetségi, városi és magán laboratóriumokban, a vizsgálatokat kiterjesztve minden tüdőgyulladásos és súlyos légúti fertőzéses esetre, valamint minden egészségügyi és szociális dolgozóra, rendőrre, valamint a közmű- és tömegközlekedési szolgáltatók alkalmazottaira.

Az orosz főváros egyébként ingyenes étkeztetés és a védőfelszereléssel való ellátás mellett legkevesebb havi 100 ezer rubeles ellátmányt ígért azoknak a felsőéves orvostanhallgatóknak, akik a kórházakban részt vesznek a Covid-19 elleni védekezésben. (A rubel jelenleg mintegy 4,45 forintot ér.)

Mihail Misusztyin miniszterelnök szerdán „a járványhelyzet javulásának végéig” meghosszabbította a külföldiek oroszországi beutazására vonatkozó, március 18-án bevezetett tilalmat, amelynek hatálya csütörtökön járt volna le. A korlátozás nem vonatkozik az importált berendezéseket üzemeltető szakemberekre. A kormányfő egyúttal utasította a minisztériumokat, hogy május 25-re készítsék el a foglalkoztatás és a jövedelmek helyreállításának és a gazdasági növekedés ösztönzésének nemzeti tervét.

Közben folytatódott a világjárvány miatt külföldön reked orosz állampolgárok hazaszállítása. Ezúttal New Yorkból érkezett Moszkvába egy utasszállító repülőgép, fedélzetén 257 hazatérő utassal. A határok lezárását követően ez volt a harmadik ilyen járat az Egyesült Államokból. A géppel hazatért 19 olyan diák is, aki a moszkvai diplomáciai tárca szerint az orosz hatóságok tudta nélkül kapott ösztöndíjat az Egyesült Államokban. Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet az Interfaxnak kijelentette, hogy ezzel a tengerentúlra kivitt gyerekek kérdése még nem oldódott meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.