A kormányalakítás kapujában van Netanjahu

Egyévnyi politikai csatározás és három választás után végre megalakulhat az izraeli kormány.

2020. 05. 07. 14:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhárult minden akadály Benjamin Netanjahu elől: egyévnyi politikai csatározás és három választás után május 13-án végre megalakulhat az izraeli kormány, miután a legfelsőbb bíróság tudatta, nem talált semmi kivetnivalót abban, hogy a korrupcióval, csalással és közhivatallal való visszaéléssel vádolt, elítélése esetén tehát büntetett előéletűnek számító ügyvivő miniszterelnök kormányt alakítson a legfőbb riválisával, Beni Ganccal. A bírói testület szerda esti döntését követően csütörtökön a 120 fős parlament (kneszet) az utolsó akadályokat is elhárította a kényszerházasság elől, megszavazta ugyanis az alaptörvény két módosítását, így lehetővé téve a jobboldali Likud élén álló Netanjahu és a centrális politikai erőket összefogó Ganc számára, hogy teljesítsék koalíciós megállapodásaikat, és törvényben rögzítsék többek között a kormányfői szék rotációs betöltését.

A kneszetnek jó oka volt a sietségre, a törvénymódosítások nélkül ugyanis a Kék-Fehér Pártszövetség hivatalosan nem ajánlhatta volna az ügyvivő miniszterelnököt kormányalakításra, márpedig ha Reuven Rivlin államfő csütörtök éjfélig senkit nem bízott volna meg a kormánykoalíció összeállításával, akkor újabb választásokat kellett volna kiírni, írta a The Jerusalem Post.

A Likud és a Kék-Fehér Pártszövetség közötti koalíciós megállapodás értelmében Netanjahu az első 18 hónapban tölti be a miniszterelnöki posztot, mialatt Ganc miniszterelnök-helyettes lesz. Ezt követően váltják egymást a székekben, azaz Ganc veheti át a kormányfői pozíciót a zsidó állam történetének leghosszabb ideje hivatalban lévő vezetőjétől, Netanjahu pedig a miniszterelnök-helyettesi székbe ül át.

A két politikai tömörülés közötti egyezség mindenesetre rendkívül kényes alapokon nyugszik, hosszú hónapok tárgyalásának eredményeként jött létre. Az ügyvivő kormányfő éppen emiatt az elmúlt hetekben többször is arra figyelmeztetett: ha a legkisebb mértékben is változtatásokat követelnek tőlük, akkor az újabb, negyedik parlamenti választásokhoz vezethet, mert egy annyira érzékeny jogi konstrukciót hoztak létre, amelynek minden egyes eleme feltétlenül szükséges a Netanjahu-Ganc kormány létrehozásához. A Likud és a Kék-Fehér mindenesetre együttes nyilatkozatot tett közzé, amelyben bejelentették: Netanjahu és Ganc megállapodtak a kormány megalakításáról, valamint jövő szerdai, május 13-i eskütételről.

Az izraeli közvélemény ugyanakkor megoszlik a legfelsőbb bíróság döntését illetően: sokak szerint a testület gyengeségét jelzi, hogy nem volt képes határozott álláspontot képviselni az ügyben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.