A németek szombaton nyitnak, maguk mögött hagynák a járványt

Tömeges tesztelés, az egészségügyi dolgozók fizetésének megemelése – mások mellett ezek a terveik.

Magyar Nemzet
2020. 05. 14. 13:41
null
Berlin, 2020. március 13. Hongkongi turisták védõmaszkban fényképezkednek a berlini dóm elõtt 2020. március 13-án. A tüdõgyulladást okozó új koronavírus járványának megfékezésére a német fõvárosban április 19-ig bezáratnak minden múzeumot. MTI/EPA/Hayoung Jeon Fotó: Hayoung Jeon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétvégén szintet lép a korlátozó intézkedések lazításában Németország. Berlin már külső határait is részben megnyitja – számolt be a Deutsche Welle német közsszolgálati hírportál. Az első lépés a luxemburgi határátkelők megnyitása lesz, de lazítanak az ellenőrzéseken a francia, osztrák és svájci szakaszokon is. Első körben az üzleti és családi célú beutazások mentesülnek a korlátozások alól, de a hírportál szerint Berlin célja az, hogy június közepére egész Európában szabad legyen az utazás. Mindez érinti a kötelező karantént előíró szabályokat is, amelyeket június közepétől szintén kivezetné Berlin.

Ennek részletei azonban még nem ismertek, ahogyan az sem, pontosan mikor szűnik meg az ellenőrzés a többi határon. Hollandiából és Belgiumból gyakorlatilag már most szabad az átjárás, Dániát valószínűleg Luxemburggal közösen kezelik. Problémás ugyanakkor a lengyel szakasz: Varsó legkorábban június 12-én lazíthat az egyelőre még lezárt határokon, Csehországgal pedig egyelőre tárgyalások zajlanak. Az EU-n kívüli beutazás könnyítése is terítéken van a hírportál szerint, erről azonban várhatóan csak a júniusi uniós belső nyitást követően lesznek konkrétumok.

Nem csak a gyorsított határnyitásból látszik, hogy Németország szeretné mihamarább lezárni a vírusproblémát. A Bundestag ma dönt az új járványügyi törvénytervezetről, ami a német egészségügy újratervezésével is felér. Alapja a tömeges szűrővizsgálatok hosszútávú biztosítása, különösen a tapasztalatok szerint gócpontként kialakult kórházakban és idősotthonokban. A tervezet kitér a társadalombiztosítási rendszerre is. A tesztelés költségeit a magánbiztosítóknak vállalniuk kell majd. Fizetésemelést kapnak továbbá az egészségügyi dolgozók, a törvény az államkasszából egyszeri, ezereurós bónuszt ír elő az ápolók számára.

Kikerült viszont a kormány terveiből az úgynevezett immunitási bizonyítványok kiadásának ötlete, amelyek lényege, hogy a negatív teszttel rendelkező gyógyultak papírt kapnának arról, hogy szervezetük védekezik a betegség ellen. Jens Spahn egészségügyi miniszter elmondta, a tudomány jelenlegi állása szerint nem jelenthető ki biztosan, hogy egy gyógyult, a kellő mennyiségű antitesttel rendelkező páciens nem fertőzhet tovább, ezért egyelőre elhalasztják az ilyen dokumentumok kiállításának tervét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.