Életét vesztette Oroszország vezető űrmérnöke

A 64 éves Jevgenyij Mikrin április közepén kapta el a Covid-19 vírust.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 05. 06. 13:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden a Covid-19 miatt életét vesztette Jevgenyij Mikrin orosz tudós, űrmérnök, aki 2015 óta vezette az orosz emberszállítási űrprogramokat.

– Kedd éjszakára a moszkvai Kommunarka kórházban elhunyt egy kiemelkedő tudós, az Orosz Tudományos Akadémia tagja, Jevgenyij Mikrin – mondta a TASZSZ orosz hírügynökségnek Alekszandr Szergejev, az akadémia elnöke. – Egy kulcsfontosságú tudóst vesztettünk el, aki az alapkutatást kapcsolta össze a gyakorlati űrkutatással – tette hozzá Szergejev.

Az 1955-ös születésű Jevgenyij Mikrin a nyolcvanas években részt vett az orosz űrsikló, az Energija-Buran fejlesztésében. A gyakorlatilag elkészült űrrepülőgép végül soha nem repült élesben: pénzügyi okokból a Szovjetunió szétesése után a programot 1993-ban leállították. Mikrin a későbbiekben részt vett a Szojuz űrhajó modernizálásában, és a vezetése alatt készült a Nemzetközi Űrállomás több modulja.

A tudóst 2015-től az orosz emberszállítási programok vezető űrmérnökévé nevezték ki, aki onnantól a Nemzetközi Űrállomás orosz részlegét is koordinálta. Ugyanettől az évtől kezdve Mikrin az RKK Enyergija Rakétatechnikai és Űrkutatási Vállalat főkonstruktőre lett.

A 64 éves Jevgenyij Mikrin április közepén kapta el a Covid-19 vírust, miután látogatást tett a bajkonuri űrrepülőtéren. – Az elmúlt hetekben Oroszország legjobb orvosai küzdöttek az életéért, és különböző gyógyszereket és módszereket használtak, de sajnos a betegség erősebbnek bizonyult – írta a Roszkoszmosz orosz űrügynökség vezetője, Dmitrij Rogozin a vállalat közleményében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.