Karantén idején is tüntetéseket szervez a szélsőbaloldal

A német szélsőbal fellegvárának tartott Berlinben és Lipcsében, illetve más németországi városokban is május 1-jei tüntetéseket szerveznek a baloldali aktivisták. Annak ellenére, hogy Németország legtöbb városában szigorú kijárási korlátozás van érvényben a koronavírus miatt. A baloldali radikálisok „a kapitalizmus, a nacionalizmus és a kizsákmányolás minden formája” ellen demonstrálnának, és a rendőrök megtámadásától sem riadnak vissza – írja cikkében a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2020. 05. 01. 19:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország számos városában, köztük Berlinben, Lipcsében, Frankfurtban és Hamburgban is május 1-jei tüntetéseken való részvételre szólította fel követőit az interneten a német szélsőbaloldal. „Idén mindenkit arra hívunk fel, hogy május 1-jét tekintsék a kapitalizmus, a nacionalizmus, a patriarchizmus, valamint a kizsákmányolás minden formája elleni küzdelem napjának” – áll a radikális baloldali Indymedia hírportál német változatán megjelent felhívásban.

Az anarchisták annak ellenére szervezik a megmozdulásokat, hogy Németország legtöbb városában és tartományában kijárási tilalom van érvényben, vagyis a tömeges rendezvények szervezése törvénybe ütközik. A baloldali radikálisok többek közt azzal vádolják a német kormányt, hogy a mezőgazdasági idénymunkásokat „kényszermunkára jellemző körülmények között” tartják, továbbá, hogy a kormány „karanténba helyezi a menekülteket” és erőszakkal megakadályozza őket a lakásuk elhagyásában – mutatott rá a Jungefreiheit.de hírportál cikke.

A kelet-németországi Lipcsét és Berlint tartják a német szélsőbaloldal fellegvárainak, ezekben a városokban szinte rendszeresek az anarchisták összecsapásai a rendőrséggel. A legutóbbi incidens szerda este történt Berlinben, a Rigaer Strassén, ahol szélsőbaloldali tüntetők vörös festékes csomagokkal dobáltak meg rendőröket. A Berliner Zeitung beszámolója szerint egy rendőr könnyű szemsérülést szenvedett. Egyelőre nem ismert, hogy a csomagok milyen vegyi anyagot tartalmaztak, de a hírportál tudósítója szerint erősen fokhagymaszaguk volt. Benjamin Jendro, a berlini rendőrség szóvivője azt írta a Twitteren, hogy a demonstrálókat a rendőrök puszta jelenléte ingerelte. A német szélsőbaloldali szervezetek idén „forradalmi május 1.” jelszóval hívják az utcára szimpatizánsaikat pénteken – írja cikkében a V4NA Hírügynökség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.