Lepaktált a venezuelai ellenzék a behatolókkal

A hatóságok vasárnap és hétfőn két partraszállási kísérletet hiúsítottak meg a főváros közelében.

Mártonffy Attila
2020. 05. 08. 15:04
MADURO MOROS, Nicolás
Caracas, 2020. május 7. Az elnöki sajtóiroda által közreadott képen Nicolás Maduro venezuelai elnök két elfogott amerikai állampolgár és volt különlegesen kiképzett katona, Airan Berry és Luke Denman állítólagos útlevelét mutatja fel caracasi internetes sajtóértekezletén, 2020. május 6-án. Maduro bejelentette, hogy a május 3-i meghiúsított partraszállási kísérletkor elfogott két amerikait bíróság elé állítják. Azzal vádolják őket, hogy összeesküvésben vettek részt, hogy elmozdítsák az elnököt a hatalomból. MTI/EPA/Elnöki sajtóiroda Fotó: - Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A venezuelai ellenzék tagjai még októberben tárgyalásokba bocsátkoztak egy floridai biztonsági céggel, hogy egy 213 millió dolláros ügylet keretében a vállalakozás alkalmazásában álló vagy általa felbérelt zsoldosok hatoljanak be a dél-amerikai országba és döntsék meg Nicolas Maduro elnök hatalmát.

Magát Madurót pedig szállítsák az Egyesült Államokba, ahol állítólag kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos bűncselekmény miatt körözik – tette közzé az ezt bizonyító dokumentumokat a The Washington Post amerikai lap. A távirati iroda pedig arról ír, hogy Juan José Rendón, Juan Guaidó ellenzéki vezető stratégiai tanácsadója elismerte, hogy szerződést írt alá a venezuelai kormány elleni összeesküvésért felelőssé tett Jordan Goudreau egykori amerikai zöldsapkás katona által irányított Silvercorp nevű cég megbízottjával. Ennek részeként ötvenezer dollárt (mintegy 16 millió forintot) fizetett egy olyan támadás végrehajtásáért, amelynek célja kormánytisztviselők őrizetbe vétele lett volna.

– Egyfajta kísérlet volt, hogy lássuk: lehetséges-e elfogni és átadni az igazságszolgáltatásnak az uralkodó rendszer tagjait vádiratokkal, letartóztatási parancsokkal – ismerte el Rendón a spanyol nyelvű CNN-nek adott interjúban, amelyben leszögezte, hogy Guaidó nem írta alá a megállapodást, és Goudreau végül nem kapott engedélyt a műveletre. A stratégiai tanácsadó szerint olyan előzetes megállapodásról van szó, amely végül nem valósult meg. Rendón elmondta: a szerződés aláírása és a kifizetés ellenére később tájékoztatták Goudreau-t arról, hogy a szerződést felmondták, és megérti, hogy az egykori zöldsapkás mégis azt hitte, hogy a megállapodás érvényben van, és próbálja fedezni magát ebben az „öngyilkos műveletben”.

Fotó: MTI/EPA

A venezuelai hatóságok vasárnap és hétfőn két partraszállási kísérletet hiúsítottak meg a fővároshoz, Caracashoz közeli Aragua és La Guaira államokban, a műveletekben nyolc ember meghalt, 18 embert pedig őrizetbe vettek, köztük két amerikai állampolgárt, Airan Berry és Luke Denman volt katonákat. A venezuelai elnök szerdán az állami televízióban közölte: bíróság elé állítja őket. A nyilvánosságra hozott dokumentum a Reuters szerint erősen aláássa Guaidó szavahihetőségét, aki vehemensen tagadta, hogy bármilyen köze lenne a Silvercorphoz, illetve bármilyen, Madurót erőszakkal eltávolítani próbáló akcióhoz – Maduro kormányának viszont jó PR-t csinált az elvetélt kísérlet. A 42 oldalas műveleti terv egyébként nagy részletességgel tárgyalja a taktikai lépéseket, arról azonban nem szól, hogy a maroknyi zsoldoscsoport miként győzte volna le a Maduróhoz hű több százezres fegyveres erőket.

Az elnök közzétett egy videót is, amelyben Denman többek között utalást tett arra, hogy Donald Trump amerikai elnök áll a Silvercorp által végrehajtott akció mögött.

Washington tagadja a vádakat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.