időjárás 17°C Emőd 2022. augusztus 9.
logo

Nyilatkozott az EP-szóvivő, hogy ki képviselheti hazánkat

Judi Tamara (Brüsszel)
2020.05.13. 13:12
Nyilatkozott az EP-szóvivő, hogy ki képviselheti hazánkat

Varga Judit igazságügyi miniszter ma reggel továbbra is kérdésesnek nevezte, hogy részt vehet-e a holnap reggeli, Magyarországról szóló EP-vitán. Brüsszelben megkérdeztük Jaume Duch Guillot EP-szóvivőt a kérdésben, aki megerősítette az uniós parlament eddigi álláspontját, miszerint a megfelelő képviseletnek az államfői vagy miniszterelnöki szintet tartják. – Orbán Vikor levelében pedig világossá tette, hogy nem tud itt lenni – tudatta lapunkkal a szóvivő.

Varga Judit egy ma reggeli rádióműsorban arról beszélt, továbbra is elvárja, hogy Brüsszel biztosítsa a magyar kormánynak a lehetőséget, hogy elmondhassa álláspontját az Európai Parlament holnap reggeli, a magyar rendkívüli jogrendről szóló plenáris vitáján. Lapunk is beszámolt róla, hogy az igazságügyi miniszter jelezte a részvételi szándékát, ám az EP-elnöke azt elutasította, mondván: a szabályok értelmében kizárólag az államfő vagy kormányfő képviselheti a tagállamokat a plenárison.

Orbán Viktor még tegnap este levelet küldött a baloldali David Sassolinak, amelyben közölte: a járványhelyzet miatt nincs energiája most Brüsszelbe utazni, és az igazságügyi minisztert bízza meg a hazai álláspont ismertetésével. Egyébként – ahogy arra Varga Judit is felhívta a figyelmet – az uniós bizottság és a tanács sem a legmagasabb szinten lesz jelen a Magyarországról szóló ülésen: várhatóan sem Ursula von der Leyen, sem Charles Michel nem vesz majd részt a magyar vitán.

Megkérdeztük az Európai Parlament szóvivőjét, hogy mi a testület végső álláspontja a kérdésben. Jaume Duch Guillot válaszában megerősítette Sassoli álláspontját, miszerint szívesen meghallgatják a magyar kormányt, de csak a szabályoknak megfelelő szinten. – Orbán Viktor Sassoli elnöknek küldött levelében pedig világossá tette, hogy nem tud itt lenni – szögezte le Jaume Duch Guillot, megismételve: az uniós parlamentben bevett gyakorlat, hogy a plenáris vitákon az államfő vagy kormányfő szólal fel a tagállamok nevében.

KORONAVÍRUS: KERESZTTŰZBEN

Senki nem halt meg azért, mert nem jutott neki lélegeztetőgép

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.