Áradnak a folyók Erdélyben, a Bánságban a legsúlyosabb a helyzet

Az elmúlt napok esőzései nyomán csaknem az egész Romániában áradnak a folyók. A Bánságban a legsúlyosabb a helyzet, ahol pénteken töltéseket, gátakat szakított át a Temes.

Forrás: MTI2020. 06. 19. 22:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) pénteken csaknem valamennyi erdélyi folyóra másodfokú (narancssárga) figyelmeztetést bocsátott ki, mely vasárnap délutánig érvényes. Bánságban, a Bisztra és a Temes folyókon a figyelmeztetés harmadfokú (vörös jelzésű).

Pénteken a Temes vízszintje a 2005-ben jegyzett történelmi csúcs fölé emelkedett, és Lugos város alatt meghaladta a baloldali árvízvédelmi gát töltéskoronájának szintjét. A töltés fölött a mezőre ömlő víz három óra alatt elmosta a gátat, mely két helyen is átszakadt.

Pénteken délután Marcel Vela belügyminiszter is a helyszínen tájékozódott a helyzetről. Közölte, hogy a gátszakadás nem sodort veszélybe településeket, csupán mezőgazdasági területeket árasztott el a víz. A tárcavezető a helyi vízügyi vezetőket tette felelőssé a történtek miatt, akik, szerinte nem végezték el az elmúlt években a szükséges árvízvédelmi munkálatokat.

Marcel Vela azt is megemlítette, hogy csütörtökön a Krassó-Szörény megyei Nándorhegy (Otelul Rosu) közelében helikopterrel kellett húsz személyt kimenteni a Bisztra folyó által elárasztott területről.

A katasztrófavédelmi főfelügyelőség péntek reggeli jelentése szerint az ország 16 megyéje 58 településén okoztak károkat az árvizek. A tűzoltóknak 73 pincéből, 25 házból, 346 udvarról kellett kiszivattyúzniuk a vizet.

Az országos meteorológiai szolgálat pénteken is másodfokú (narancs színű) figyelmeztetést bocsátott ki csaknem az egész ország területére. A figyelmeztetés szerint szombat hajnalig további heves esőzések várhatók, melyek során négyzetméterenként 40 liter, de helyenként akár 60-80 liter csapadék is várható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.