időjárás 15°C Eliza, Eszter 2022. május 24.
logo

Rafinált módon változtatott menedékkérelme indokán a migráns

Forrás: v4na hírügynökség
2020.06.10. 22:20

Egy migráns éppen azután jött rá arra, hogy ő valójában homoszexuális, hogy nem fogadták el a menedékkérelmét. A hirtelen identitásváltás persze kapóra jött neki, mert emiatt végül mégsem kell visszamennie a saját országába, hanem megkapta a menedékjogot az áhított országban.

Első körben nem kapta meg az migrációs bizottságtól a menedékjogot az az afgán férfi Svédországban, akire a Samhällsnytt csak A.-ként hivatkozik a neve titkossága miatt. A migráns azonban nem adta fel a küzdelmet, inkább rafinált módon megváltoztatta a menedékkérelme indokát. Másodszorra már azt mondta, hogy ő valójában homoszexuális és ateista is.

A húzása pedig be is jött, a bevándorlási ügyekkel foglalkozó bíróság ugyanis megváltoztatta a döntést és az afgán férfi mégis maradhat Svédországban. Mindez azért lehetséges, mert a szerv szerint Afganisztánban üldözik a homoszexuális embereket, így A. nem lenne biztonságban, ha visszaküldenék oda. Az is problémát jelent, hogy a közel-keleti országban maguk a hatóságok üldözik a melegeket, így még csak nem is tudna kitől segítséget kérni a férfi.

https://twitter.com/77esposito77/status/1270312725680455680?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1270312725680455680&ref_url=https%3A%2F%2Fv4na.com%2Fhu%2Feditpost%2FfyHlHC137U

A svéd bevándorlási hatóság azon a véleményen van, hogy ha valaki a homoszexualitása miatt kér menedékjogot, ott nagyon is figyelembe kell venni az egyenlőtlenséget és a szégyent, amit ők tapasztalnak az anyaországukban. A. ráadásul benyújtott két igazolást is az RFSL nevű LMBTQ-szervezettől, hogy bizonyítsa, valóban meleg. Ezekből az is kiderült, hogy a férfi, ha megkapja a menedékjogot, akkor egy LMBT-tagoknak fenntartott otthonba szeretne költözni.

Ugyanakkor több visszásság is van A. hirtelen jött homoszexualitása körül. Például amikor behívták őt egy beszélgetésre, a migrációs bizottság szerint a férfi nagyon ködösen és csak nagy vonalakban fogalmazott a melegségét illetően, és a megszólalásai nélkülöztek mindenféle érzelmet. Végül azonban a bíróság arra jutott, hogy ez A. mentális zavara miatt lehet.

Az afgán migráns arról számolt be, hogy korábban is vonzotta már őt a hajfestés és a szemöldökszedés, akkor azonban még nem tudta, hogy meleg. Erre kényelmes módon csak akkor jött rá, miután elutasították a menedékkérelmét Svédországban. Ekkor ugyanis elkezdett beszélgetni egy másik férfival, Omiddal, abban a központban Németországban, ahol tartózkodott, miután elutasították Svédországban. Kettejük között aztán romantikus kapcsolat alakult ki, és A. úgy érezte, hogy erről be kell számolnia a svéd hatóságnak is.

A bíróság pedig nem késlekedett, azonnal elfogadta, így már A. kérelmét azon az alapon, hogy a szexuális identitása eltér a normáktól, ez pedig gondot jelent neki Afganisztánban. Még szerencse, hogy időben rájött erre a migráns, és így nem kell visszamennie a hazájába.