Zuhanórepülésben a svéd politikai vezetés támogatottsága

A legfrissebb felmérés szerint a svédek egyre kisebb csoportja gondolja úgy, hogy az ország vezetése meg tud birkózni a koronavírus-járvánnyal és a helyzethez illően tudja azt kezelni. Szakértő szerint, míg eddig elegendő volt a katasztrófa elkerülése, most a járvány változásával másféle válságkezelésre van szükség, és ez igény is az emberek részéről.

Forrás: v4na hírügynökség2020. 06. 05. 16:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Novus által készített közvélemény-kutatás szerint egyre inkább csökken az állampolgárok bizalma a svéd vezetés felé. Idetartozik a parlament, a kormány és az egészségügyi hatóság támogatottsága is, amely mindegyik szervnél csökkenő tendenciában van.

Mostanáig a svédek még támogatták Stefan Löfven és kormánya intézkedéseit a koronavírust illetően, ez azonban változóban van. Az ok, hogy a járvány miatti válsághelyzet és az akut krízis időszaka múlóban van, ezért másféle válságkezelésre is van szükség, mint eddig, mutatott rá Torbjörn Sjöström, a Novus vezérigazgatója.

A felmérés szerint míg áprilisban a megkérdezettek 63 százalékának magas volt a bizodalma a kormányban a járvány kezelését illetően, addigra ez az arány júniusra 45 százalékra csökkent. Ugyanígy csökkent a bizalom az egészségügyi hatóság felé is, ami korábban 73 százalék volt, most viszont 65 százalék. De meglátszik a véleményváltozás a svéd polgári védelmi ügynökségnél is, ahol a támogatottság 57 százalékról 48 százalékra esett vissza.

Az egészségügy és az iskolák ugyanakkor fel van készülve a járvány kezelésére, legalábbis így ítélik meg a svédek. Ezen a két területen a támogatottság és a bizalom nem csökkent, sőt az iskolák esetében még nőtt is.

A változó hangulat viszont hatással lesz a kormány megítélésre is, eddig ugyanis az emberek nem merték kritizálni a kormányt a krízis miatt. Most azonban már a koronavírus is egy politikai téma lesz, így a svéd vezetés nem menekülhet meg a kritikák elől, figyelmeztet rá Sjöström.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.