BLM-mozgalom: A brit múzeumokat is elérheti a liberális őrület

Egy híres művészeti szakértő szerint a múzeumoknak vissza kell szolgáltatnia azokat a tárgyakat, amelyek a gyarmati idők fosztogatásai során kerültek hozzájuk Afrikából.

Forrás: V4NA Hírügynökség2020. 07. 25. 19:35
Protesters rally in Baltimore over the death of George Floyd
Anah Young and Zenaya Earley call out to the people rallying during a protest against the death in Minneapolis police custody of George Floyd in Baltimore, Maryland, U.S., June 6, 2020. REUTERS/Rosem Morton - RC204H9Z2NK9 Fotó: Rosem Morton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Képmutatók a brit múzeumok, mert számtalan olyan tárgyat és alkotást őriznek, amelyek a feketék elnyomását jelképezik azáltal, hogy a múzeumokban vannak, hiszen ezeket vissza kellene adni az elnyomott feketéknek, mondta dr. Errol Francis, a „Culture &” művészeti jótékonysági szervezet vezérigazgatója és egyben művészeti igazgatója. Felhívta az összes brit múzeum és galéria figyelmét arra, hogy „dekolonizálják” a kiállításaikat, és ne büszkélkedjenek a feketékhez kapcsolódó képekkel és szobrokkal, mert – szerinte – ezek hasonlók azokhoz a műtárgyakhoz, amelyeket a nácik raboltak el annak idején. Példaként említette az úgynevezett Benin-bronzokat, amelyeket a gyarmatosító britek a XIX. században hoztak el magukkal.

A brit múzeumok vezetői közül egyébként már sokan felszólaltak és többen is kifejezték, hogy támogatják a BLM eszméit. Maga Hartwig Fischer, a British Museum igazgatója is írt egy blogbejegyzést arról, hogy a múzeum szolidaritást vállal a „a brit fekete közösséggel, az afroamerikai közösséggel és a világ minden részén élő fekete közösséggel” – olvasható a V4NA cikkében.

A kulturális értékeket és történelmi emlékeket egyre gyakrabban érintik a BLM-mozgalom kritikái, ezekkel azonban nem mindenki ért egyet. A Washington Post és az ABC News közös közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak több mint 50 százaléka ellenzi a konföderációs tábornokok szobrainak eltávolítását. Ezen belül a republikánusok 80 százaléka szeretné azokat megtartani, a pártot nem választó személyek 56 százaléka és a demokraták 74 százaléka.

A vezetőkép illusztráció.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.