időjárás 15°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

BLM-mozgalom: A brit múzeumokat is elérheti a liberális őrület

Forrás: V4NA Hírügynökség
2020.07.25. 19:35
BLM-mozgalom: A brit múzeumokat is elérheti a liberális őrület

Egy híres művészeti szakértő szerint a múzeumoknak vissza kell szolgáltatnia azokat a tárgyakat, amelyek a gyarmati idők fosztogatásai során kerültek hozzájuk Afrikából.

Képmutatók a brit múzeumok, mert számtalan olyan tárgyat és alkotást őriznek, amelyek a feketék elnyomását jelképezik azáltal, hogy a múzeumokban vannak, hiszen ezeket vissza kellene adni az elnyomott feketéknek, mondta dr. Errol Francis, a „Culture &” művészeti jótékonysági szervezet vezérigazgatója és egyben művészeti igazgatója. Felhívta az összes brit múzeum és galéria figyelmét arra, hogy „dekolonizálják” a kiállításaikat, és ne büszkélkedjenek a feketékhez kapcsolódó képekkel és szobrokkal, mert – szerinte – ezek hasonlók azokhoz a műtárgyakhoz, amelyeket a nácik raboltak el annak idején. Példaként említette az úgynevezett Benin-bronzokat, amelyeket a gyarmatosító britek a XIX. században hoztak el magukkal.

A brit múzeumok vezetői közül egyébként már sokan felszólaltak és többen is kifejezték, hogy támogatják a BLM eszméit. Maga Hartwig Fischer, a British Museum igazgatója is írt egy blogbejegyzést arról, hogy a múzeum szolidaritást vállal a „a brit fekete közösséggel, az afroamerikai közösséggel és a világ minden részén élő fekete közösséggel” – olvasható a V4NA cikkében.

A kulturális értékeket és történelmi emlékeket egyre gyakrabban érintik a BLM-mozgalom kritikái, ezekkel azonban nem mindenki ért egyet. A Washington Post és az ABC News közös közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak több mint 50 százaléka ellenzi a konföderációs tábornokok szobrainak eltávolítását. Ezen belül a republikánusok 80 százaléka szeretné azokat megtartani, a pártot nem választó személyek 56 százaléka és a demokraták 74 százaléka.

A vezetőkép illusztráció.