Donald Trump szövetségi ügynökökkel tartana rendet

Donald Trump amerikai elnök egyre jobban eltökélt az iránt, hogy szövetségi rendvédelmi szervekkel vegye elejét a rasszizmusellenes tüntetések véres erőszakba torkollásának az amerikai városokban, illetve az ő segítségükkel védje meg a szövetségi tulajdont vagy előzze meg a szobordöntögetést.

Mártonffy Attila
2020. 07. 24. 16:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai elnök hajlandó akár 75 ezer szövetségi ügynököt vezényelni az Egyesült Államok rasszizmusellenes tüntetésektől forrongó nagyvárosaiba az erőszak megfékezése érdekében. Ezt Donald Trump egy csütörtöki telefonos interjúban közölte a Fox televízióban. Trump eleinte ötven-, majd hatvanezer rendfenntartó kirendeléséről beszélt, aztán a számokat feltornázta hetvenötezerre. Hozzátette azonban, hogy mindehhez a helyi önkormányzatok segítségkérésére van szükség.

– Odamegyünk az összes városba, erre készen állunk – figyelmeztetett. A hetvenötezer jelentős szám, tekintve, hogy az Igazságügyi Statisztikai Hivatal tavalyi jelentése alapján az Egyesült Államok – a legutóbbi elérhető, 2016-os adatok szerint – mintegy százezer szövetségi rendfenntartót tart nyilván az egész országban. A republikánus Trump demokrata ellenzéke kezdettől fogva kampányfogásnak tartja az erőfitogtatást a novemberi elnökválasztás előtt.

Az elnök olyan amerikai nagyvárosokba tervez küldeni szövetségi rendfenntartó erőket, mint Chicago, az új-mexikói Albuquerque, Cleveland, Detroit, Milwaukee és a Missouri állambeli Kansas City. Donald Trump ezt szerdán a Fehér Házban tartott sajtókonferenciáján William Barr igazságügyi miniszterrel közösen jelentette be. Mint mondta, az elmúlt hetekben sokkoló mértékben megnőtt a lövöldözések, a gyilkosságok és az erőszakos bűncselekmények száma, és ennek a vérfürdőnek véget kell vetni.

Trump akkor még úgy fogalmazott, hogy az ügynököket a városvezetés ellenkezése dacára is odavezényli. Tegnap a belbiztonsági minisztérium (DHS) már közölte is, hogy egy, a DHS vámellenőrzési és határvédelmi részlegébe tartozó speciális bevetési egységet küldött a Washington állambeli Seattle-be, s ott készenlétben áll a szövetségi létesítmények védelmére. A The New York Times úgy tudja, hogy az új bevetési egység már a városban lévő más rendvédelmi erők támogatására érkezett, s csak akkor lép közbe, ha az utcákon elszabadul az erőszak. A napokban az Oregon állambeli Portlandben vetettek be hasonló erőket.

Az RT.com orosz híroldal arra hívja fel a figyelmet, hogy szintén csütörtökön Jay Inslee, Washington állam demokrata kormányzója arra figyelmeztetett: ne vessenek be szövetségi ügynököket Seattle-ben, mert nem akarja, hogy megismétlődjenek a portlandi események, amelyek során nem azonosítható rendfenntartók taszigálták ki az utcákból a tüntetőket, közfelháborodást okozva. Jenny Durkan polgármester is hasonló ellenérzést fogalmazott meg, bár, mint mondta, nem biztos, hogy meg lehet akadályozni a szövetségiek fellépését, mint ahogy Portlandben sem sikerült.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.