Eltávolították a BLM-aktivista illegálisan felállított szobrát

Csütörtök reggelre eltávolította egy fekete BLM-aktivista szobrát a város egyik közparkjából Bristol város önkormányzata, amelyet illegálisan állított fel egy szobrászművész. A Jen Reid aktivistát feltartott, ökölbe szorított kézzel ábrázoló viaszszobor a rasszizmussal vádolt Edward Colston szobrának helyén állt, de csak 24 óráig.

Forrás: v4na hírügynökség2020. 07. 16. 21:34
Edward Colston statue replaced by sculpture of black protester in Bristol
Edward Colston szobrának helyére egy fekete tüntetőről készült alkotás került. Fotó: NEIL HALL Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csütörtökön kora reggel eltávolított, fekete viaszból készült szobor a Black Lives Matter (BLM-) mozgalom egyik helyi vezetőjét, Jen Reidet ábrázolta. Bristol polgármestere, Marvin Rees már szerdán jelezte, hogy a szobor nem maradhat a parkban, mivel alkotója, Marc Quinn szobrászművész hatósági engedély nélkül, illegálisan állíttatta fel szerdán kora hajnalban. A városi közterületi hatóság közlése szerint Reid szobrát átmenetileg egy múzeumban helyezték el, „amíg a művész el nem szállítja vagy anyagilag nem támogatja (a város) elszállítási költségeit”.

„Nem egy Black Lives Matter-tüntető szobrát távolítottuk el, hanem egy művész alkotását, aki engedély nélkül állította fel azt” – nyilatkozta Bristol polgármestere szerdán a Sky News hírcsatornának.

A BLM-aktivistát feltartott, ökölbe szorított kézzel ábrázoló alkotás Edward Colston szobrának helyén állt rövid ideig. Colston a XVIII. században a város parlamenti képviselője és egyik legnagyobb mecénása volt, de a BLM-es anarchisták júniusi tüntetéssorozata során rasszistának bélyegezték, szobrát összefirkálták, ledöntötték és a közeli folyóba dobták.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.