Hitlerhez hasonlóan írná át a múltat a radikális baloldal

Betiltották a John Wayne-kiállítást a híres színész egy 1971-es interjúja miatt, amelyben homofóbnak ítélt mondatok hangzottak el. John Wayne-t ma karikatúrává redukálják, és elfeledkeznek a hatalmas pályafutásáról, erről írt François Margolin rendező. Aki egyébként egy szintén nem túlságosan támogatott művész Franciaországban, ugyanis Szalafisták című dokumentumfilmjét csak hosszú viták után engedték vetíteni. Ugyanis a muszlim szélsőségesek kegyetlenségét mutatja be, kommentár nélkül. Esszéjében arról ír, hogy a radikális baloldal kultúrharcosai úgy próbálják átírni a múltat, úgy harcolnak az elmúlt évtizedek kulturális világa ellen, mint azt tette annak idején Hitler, Sztálin vagy Mao Ce-Tung – írja az Origo.

Forrás: Origo.hu2020. 07. 27. 20:44
null
A seriff (John Wayne balra) szerint az embereket nem kritizálni kell, hanem rávezetni a jó útra Fotó: Mafab
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Néhány nap alatt John Wayne kitaszított lett. Orange megye választott demokratái átnevezték a dél-Los Angeles-i lakónegyedben lévő Santa Ana-i repülőteret. Az USC (dél-kaliforniai híres egyetem, mely jól ismert filmes osztályáról, ahol Georges Lucas is tanult) hallgatóinak szövetsége pedig megakadályozott egy kiállítást, amelyet a vitathatatlan westerncsillagnak, az iskola egykori ösztöndíjasának szenteltek volna” – írta François Margolin francia rendező és producer. Előkotortak ugyanis egy 1971-es Playboy-interjút, amit homofóbnak nyilvánítottak.

John Wayne-t sohasem kedvelte a baloldal. Feltétel nélkül támogatta Amerika vietnami beavatkozását és a lőfegyverek használatát, támogatója volt a Republikánus Pártnak, jobboldali volt, kinyilvánítottan antikommunista, és kevéssé foglalkozott korának hippi ideológiájával. Enyhén szólva nem rajongott 1968-ért sem. Inkább a férfias hagyományokat részesítette előnyben – amelyet ma „macsónak” neveznek –, és amelynek ő volt a szimbóluma. Azaz,

erősen feltételezhető, hogy a Playboy-interjú pusztán ürügy volt, hogy a szélsőbal nyilvánosan is gyűlölhesse az Oscar-díjas színészt.

John Wayne balra
Fotó: Mafab

Mindent KItörölni és átírni, ami a történelemben nem felel meg nekik – ez minden diktátor álma

„Anélkül – írta a francia dokumentumfilmes –, hogy azt állítanánk, hogy a helyzetek pontosan összehasonlíthatók, ugyanaz történik, mint amikor a tálibok felrobbantották az afganisztáni Bamyan évezredes Buddha-szobrait azzal az ürüggyel, hogy az emberi ábrázolás – melyet a múltban tiszteletben tartottak, de az iszlám betiltotta – ellentétes az elveikkel. Vagy amikor az Iszlám Állam elpusztítja a Mohamedet megelőző civilizációk minden nyomát, még akkor is, ha a szíriai Palmüra település csodáiról van szó.

Mindent kitörölni a történelemből, ami nem felel meg nekünk, és átírni, sajnos egy nagyon gyakori álom. Szinte minden diktátor álma ez volt.

Hitler megsemmisítette az úgynevezett „degenerált művészet” festményeit, és sokszor égettetett el könyveket, Sztálin töröltette Trockijt az októberi forradalom összes fényképéről, Mao Ce-Tung pedig értelmiségieket és művészeket küldött ki mezei munkára (vagy munkatáborba), mert így sokkal hasznosabbnak tűntek számára. Ez egy állandó gondolata mindazoknak, akik úgy érzik, hogy hatalmuk van.”

Ami újdonság az összes jelenkori „jól gondolkodónál”, az az, hogy ez az akarat olyan emberektől származik, akik nem birtokolják a hatalmat, mégis azt hiszik, hogy több hatalmuk van bárki másnál. Valószínűleg ez teszi őket olyan veszélyessé. Mivel, akárcsak az igazi diktátorok, azt hiszik, hogy az emberiség szolgálatában csak Jót tesznek, nagy J-vel, azzal, hogy megszabadítanak minket mindazoktól a szánalmas lényektől, akik egykor szabadon kifejezték magukat.

Megváltoztatják a Santa Anában lévő repülőtér nevét a színész „fehér felsőbbrendűségre” vonatkozó kijelentése miatt
Fotó: MTI/AP/Jae C. Hong

Érdekesen fejezi be esszéjét a francia producer-rendező: „Mivel azt hiszik, John Wayne reinkarnálódott a szerintük szörnyeteg Donald Trump személyében, ez egy nagyon egyszerű szimbolikus bosszú. Trump talán nem tette egyértelművé a 2016-os választási kampányának kezdete óta, hogy az ő elképzelése olyan, mint egy nyugati íróé vagy egy cowboyé? Kerítéssel kell körülvennie a területét, hogy a marhái nehogy megszökjenek, és hogy megakadályozza az indiánok támadásait. Ez kétségtelenül egyfajta leegyszerűsítés, de ez a gondolat is hozzájárult a győzelméhez, hiszen az ország összes alapítómítoszát magában foglalta.

Azzal, hogy támadják a mára már csaknem elhagyott szimbólumokat, úgy mint John Wayne-t, Trump Amerikáját támadják. Egy rosszul felfogott bosszú érzésével.

Ez Amerika, tele hatalmas terekkel és apró fehér emberekkel. És ezt ők gyűlölik.”

A teljes cikk ITT érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.