Mátyás 2024. február 24.
logo

Megrázó felvételek kerültek elő a BLM-zavargásokról

Forrás: v4na hírügynökség
2020.07.24. 21:04
Megrázó felvételek kerültek elő a BLM-zavargásokról

Horrorba illő jelenetet ábrázoló fénykép futott körbe a napokban az interneten, amelyen egy fekete bőrű BLM-aktivista – utalva a George Floyd-sztorira – egy síró fehér, kétéves forma kisgyerek nyakán térdel. Nem ez volt az egyetlen ilyen eset, mára rendszeressé váltak a mozgalom által elkövetett, hasonló túlkapások.

Az ohiói Black Lives Matter-aktivista posztolt felvételén ő maga látható, amint egy síró fehér kisgyerek nyakán térdel, miközben a gyereket, kezét hátracsavarva, egy másik férfi tartja a földön. A kép – noha az egyértelműen George Floyd halálának körülményeire utal – a biztonság kedvéért egy feliratot is kapott: „BLM Now mf [motherfucker]”

A fotó – a közzététel után – vírusként terjedt a közösségi médiában. A rajta szereplő gyerek apai nagyanyja azonosította az elkövetőt: a 20 éves BLM-aktivista Isaiah Jacksont, aki a hírek szerint az édesanya barátja. A Clark megyei seriff hivatala azonnal nyomozni kezdett az ügyben, Isaiah Jacksont rövid időn belül letartóztatták.

További példák vannak arra, hogy az Egyesült Államokban gyerekeket vonnak be az egyre durvuló demonstrációkba.

A nyugati parti Portlandben is már hetek óta zajlanak az erőszakba torkolló megmozdulások. Ezt mutatja be az a videó, amely a napokban került fel az internetre: a városi szövetségi bíróság előtt 4-5 éves fekete gyerekek vonulnak, a kezükben tartott táblákról a BLM vulgáris kifejezéseket sem nélkülöző jelmondatai köszönnek vissza: Fuck The Police, Fuck Ted Wheeler – Wheeler Portland demokrata párti polgármestere. A felvételt készítő férfi felszólítására a vonuló gyerekek öklüket a magasba emelik.

Az amerikai kormány Operation Legend – azaz Legend Hadművelet – néven indított a napokban átfogó programot az egyes nagyvárosokban eluralkodott erőszakos bűncselekmények, illetve általában a bűnözés ellen. A program „névadója” Legend Taliferro, a négyéves kisfiú, akit a múlt hónap végén Kansas Cityben lőttek agyon.

Donald Trump a hét elején bejelentette, hogy szövetségi rendfenntartó erőket küld az oregoni Portlandbe, a michigani Detroitba, az Illinois államban lévő Chicagóba, New Yorkba, a pennsylvaniai Philadelphiába, a marylandi Baltimore-ba, valamint a kaliforniai Oaklandbe is, ahol „rosszabb a helyzet, mint Afganisztánban”.

Oaklandben kedden Libby Schaaf demokrata polgármestert és családját érte atrocitás, amikor az otthonuk előtt a Black Lives Matter 30-40 feketébe öltözött aktivistája – mint a helyi sajtó írja – lövöldözött, petárdázott, a polgármester házára és a járdára pedig BLM-üzeneteket mázolt. Schaaf szerint a történtek célja az ő és családja megfélemlítése, ám – mint közleményében leszögezte – ő továbbra is a rend pártján áll, és elítéli a lakosságot terrorizáló megmozdulásokat.

A lakosság jelentős része már belföldi terroristákat emleget az utcai eseményeket kommentálva. Egyes nagyvárosokban, különösen Chicagóban és New Yorkban már nem annyira a tüntetők vandalizmusa okoz gondot, hanem a köztörvényes bűncselekmények eluralkodása. A felvételek is arra utalnak sok esetben, hogy a zavargásoknak már nem feltétlenül van közük George Floyd halálának körülményeihez. Gyakori, hogy feketék erőszakoskodnak feketékkel.

Illetve a Georg Floyd halála utáni napokban arra is volt példa, hogy a portlandi megmozdulások fehér és latin résztvevői csoportosan üldöztek, majd fellöktek egy férfit, akit – miután eszméletét vesztette – erőteljesen fejbe is rúgtak. Az atrocitás ebben az esetben minden valószínűség szerint homofób indíttatású volt.

Noha a brutalitás és a bűnözés elharapódzásában érintett nagyvárosok demokrata párti polgármesterei tiltakoznak a szövetségi rendfenntartók közbeavatkozása ellen – közös nyílt levelet is megfogalmaztak az ügyben –, a városlakók minderről másképpen gondolkodnak.

A Fox televízió által megkérdezett fehér amerikaiak 80, az afroamerikaiak 81 százaléka szerint az egyes nagyvárosokban rendkívül komoly probléma az uralkodó közállapot. A csatorna felmérése szerint New York városában az elmúlt két hónapban 340 százalékkal több fegyveres erőszakos cselekmény történt, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.