Albin 2024. március 1.
logo

Trump embere nyert Alabamában a republikánus előválasztáson

Forrás: MTI
2020.07.15. 22:14

Jeff Sessions, Donald Trump amerikai elnök kormányzatának volt igazságügyi minisztere alulmaradt az alabamai republikánus szenátusi előválasztáson a Trump támogatta republikánus jelölttel szemben – derül ki a szerdán közzétett választási eredményekből.

Kedden a republikánusok három amerikai tagállamban – Maine-ben, Texasban és Alabamában – tartottak előválasztásokat, de nem elnökjelöltre, hanem képviselő-, és szenátorjelöltekre voksoltak. Mindenütt a papírforma érvényesült, egyedül Alabamában nem, s ez nagy feltűnést keltett az amerikai politikai életben.

Alabamában, ahol 2016-ban Donald Trump elnökjelöltként 28 százalékos előnnyel nyert Hillary Clintonnal, a demokraták korábbi elnökjelöltjével szemben, kedden éjjel Tommy Tuberville-nek, az Auburn Egyetem korábbi labdarúgóedzőjének győzelmét hirdették ki a szenátusi előválasztáson. Tuberville Trump többször nyilvánosan is kifejtett támogatását élvezte, és a voksok 61 százalékát szerezte meg, míg Sessionst a szavazóknak csak 39 százaléka támogatta. Donald Trump még szerdára virradóra a Twitteren fejezte ki örömét, mint írta: Tommy Tuberville nagy győzelmet aratott Jeff Sessions felett.

Több elemző, így a közszolgálati rádió (NPR) kommentárja szerint Sessions veresége jelzi, hogy a republikánus táborban szinte osztatlan az újraválasztásáért küzdő Trump támogatottsága.

Az egész életében politikával foglalkozó Sessions akkor veszítette el az elnök bizalmát, amikor 2017 márciusában kivonta magát abból a vizsgálatból, amely annak feltárására irányult, hogy vajon Donald Trump 2016-os kampányának munkatársai összejátszottak-e oroszokkal Trump választási győzelme érdekében. Sessions 2017-ben azzal indokolta döntését, hogy 2016-ban, a választási kampány során maga is találkozott a washingtoni orosz nagykövettel, miközben Trump egyik tanácsadója volt. A döntést azonban Donald Trump úgy értékelte, hogy Sessions nem állt ki mellette. Az alabamai politikus 2018 végén – Trump többszöri nyilvános bírálatait követően – lemondásra kényszerült az igazságügyi tárca vezetéséről.

Az amerikai elnök az idei kampány elejétől kezdve végig Sessions kihívóját támogatta.

Sessions, mielőtt a Trump-kormányzat tagja lett, Alabama szenátora volt a washingtoni kongresszusban, mindig erőteljesen ellenezte az illegális bevándorlást, és a Republikánus Párt konzervatívabb politikusai közé sorolták. Az első szenátor volt, aki 2016-ban támogatásáról biztosította Trump elnökjelöltségét. A mostani előválasztási kampányban is folyamatosan támogatásáról biztosította mind az elnököt, mind a kormányzat programját.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.