A Peking és Moszkva jelentette veszélyre figyelmeztet Pompeo

A tekintélyuralom megerősödésének veszélyére figyelmeztetett Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

Magyar Nemzet
2020. 08. 11. 20:41
POMPEO, Mike
Mike Pompeo és felesége, Susan Pompeo a prágai repülőtérre érkezik 2020. augusztus 11-én. MTI/Pool/Petr David Josek Fotó: Petr David Josek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tekintélyuralom megerősödésének veszélyére figyelmeztetett Mike Pompeo amerikai külügyminiszter olyan országok esetében, mint Oroszország, Kína és Irán. Szerinte ezek az államok az egész világon fenyegetik az emberek szabadságjogait. Pompeo minderről a csehországi Plzeňben beszélt, itt kezdte meg négy országot érintő körútját. Az amerikai hadseregnek a város második világháború végén történt felszabadítását megköszönő emlékműnél felszólalva a külügyi tárca vezetője arra figyelmeztette a cseheket, hogy legyenek éberek, hiszen a világégést követően kiharcolt demokratikus értékeket veszély fenyegeti.

– Érdemes felidézni, hogy a Pekingben, Moszkvában és Teheránban is viruló tekintélyuralom miatt van még tennivalónk – fogalmazott.

Az AP amerikai hírügynökség emlékeztet rá: közép-európai körútját arra használja Pompeo, hogy bővítse az Egyesült Államok Kína- és Oroszország-ellenes szövetségét. Csehország után felkeresi még Ausztriát, Szlovéniát és Lengyelországot, s fontos téma lesz tárgyalásain a Németországból kivonandó amerikai csapatok áthelyezése. A tervek szerint Lengyelország befogad mintegy ezer főt, s ezzel 5500-ra emeli az ott állomásozó amerikai legénység számát. Pompeo továbbá az európai országokat arról akarja meggyőzni: ne hagyják, hogy a kínai Huawei építse ki náluk az 5G-s távközlési hálózatot.

Tomáš Petříček cseh külügyminiszter kedden azt mondta, szerinte a cseh–amerikai kapcsolatok jók, és Prága ezekre az alapokra akarja építeni a kétoldalú együttműködés jövőjét. Mike Pompeo szerdán Milos Zeman államfővel, valamint Andrej Babiš kormányfővel találkozik, és beszédet mond a cseh parlamenti felsőházban, a szenátusban. Babiš újságíróknak azt mondta, hogy gazdasági és kereskedelmi témákat kíván elsősorban megvitatni Pompeóval.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.