Csapás Hongkongra: Made in China címke kerül az exportcikkekre

Visszakerül a hongkongi termékekre a Made in China címke az Egyesült Államokban. A magas importvámok bevezetése mellett ez Washington legújabb büntetése.

Magyar Nemzet
Forrás: SCMP2020. 08. 11. 9:07
Workers prepares sandwiches inside Cathay Pacific Airway's inflight kitchen near Hong Kong Airport
Naponta 81 ezer adag étel készül a hongkongi repülőtér konyhájában. Növekvő étvágy Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb csapást mér Hongkongra az amerikai kormány, egy kiszivárgott jogszabály értelmében ugyanis a jövőben a szigetekről származó termékeken is Kínát kell feltüntetni származási országként az Egyesült Államokban. A South China Morning Post értesülése szerint a lépés Donald Trump amerikai elnök döntésének következménye, az amerikai elnök ugyanis felfüggesztette az 1992-ben elfogadott, Hongkong megkülönböztetett státuszát rögzítő jogszabályt. A Peking-párti hongkongi kormányon Washington egyebek mellett azzal növelte a nyomást, hogy a Kínából érkező importtal megegyező szabályokat alkalmaznak a déli városállamból érkező termékekre is. Ez mindenekelőtt az Egyesült Államok és Kína között dúló kereskedelmi háború során, drasztikusan megemelkedett importvámok miatt súlyos csapás a hongkongi exportra, de mint a SCMP arra felhívja a figyelmet, az amerikai fogyasztó sem tudja majd megkülönböztetni termékeiket. Rákerül ugyanis a hongkongi árukra a marketing szempontból rettegett, Made in China címke, ezzel a számtalan, népszerűtlenebb kínai termékekkel kerülnek egy polcra.

Július végén Hongkongban hatályba lépett a Pekingben kezdeményezett nemzetbiztonsági törvény, ami nagyban szűkíti a demokráciapárti tüntetők mozgásterét. Ezt a Kínához tartozó, de széles körű autonómiát élvező Hongkong függetlenségének súlyos csorbításaként értelmezte az Egyesült Államok, egyben felhasználta a Peking ellen folytatott politikai, gazdasági nyomásgyakorlásra. Ennek egyik eszköze volt az 1992-es, Hongkong státuszát rögzítő jogszabály felfüggesztése, aminek célja a Peking-párti kormány népszerűsítésének gyengítése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.