Először beszélt a belarusz helyzetről Donald Trump

Az amerikai elnök „szörnyűnek” nevezte a minszki helyzetet.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 08. 17. 18:20
TRUMP, Donald
Washington, 2020. július 23. Donald Trump amerikai elnök sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Házban 2020. július 22-én. Az elnök bejelentette, hogy az elharapódzó erõszakos bûncselekmények megfékezésére szövetségi rendfenntartó erõket küld Chicagóba, valamint más olyan amerikai településekre is, ahol eluralkodott az erõszak. A mostani intézkedés annak a kormányzati tervnek a része, amelynek célja az erõszakos bûnözés visszaszorítása az Egyesült Államok városaiban a helyi rendõrséggel együttmûködve. A tervet Operation Legendnek (Legend Hadmûvelet) nevezik. MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Szörnyűnek” nevezte hétfőn a belarusz helyzetet az amerikai elnök, Donald Trump egy újságírói kérdésre válaszolva. Az elnök most először tért ki a kelet-európai országban múlt vasárnap óta zajló eseményekre.

- Szörnyű. Ez egy szörnyűséges helyzet Belaruszban. Nagyon szorosan fogjuk figyelemmel kísérni az ottani eseményeket – idézte Trump-ot a Reuters hírügynökség.

Az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo korábban már felvetette az Aljakszandr Lukasenka belarusz elnökkel szembeni szankciók lehetőségét. Pompeo a múlt héten Prágában és Varsóban tett látogatást, ahol azt nyilatkozta, hogy Washington szorosan együttműködik az Európai Unióval Belarusz ügyében, és mindent megtesz azért, hogy segítse a belarusz lakosságot a szuverenitás és szabadság elérésében.

Az amerikai médiumok viszonylag nagy terjedelemben számoltak be az eseményekről. Hétfői számában a három legtekintélyesebb amerikai napilap – a The Wall Street Journal, a The Washington Post és a The New York Times – címoldalán közölt fotót a minszki tüntetésekről, és mind a három újság belső oldalain riportokban számolt be a fejleményekről. Moszkvából keltezett tudósításában a The Wall Street Journal szerint Lukasenka „a saját képére formálta Belaruszt”. A The Washington Post, amely Minszkből küldött tudósítást, azt emelte ki, hogy a szorongatott helyzetben lévő Lukasenka Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fordult segítségért. A The New York Times – beszámolva a több tízezres tüntetésekről – leszögezte, hogy „Belarusz erős embere egyre jobban elszigetelődik”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.