Fegyveres támadások és robbantások nyomán, tucatnyi halott

Többen életüket vesztették és megsebesültek a tálibok afganisztáni támadásaiban kedden – közölték helyi tisztségviselők.

Forrás: MTI2020. 08. 25. 13:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország északi részén található Balh tartományban egy öngyilkos merénylő teherautóba rejtett pokolgépet robbantott, a támadásban legalább öten, két kommandós és három civil, életüket vesztették – mondta el Munír Ahmad Farhad, a tartományi kormányzó szóvivője.

Az afgán hadsereg egyik szóvivője, Haníf Rezaje beszámolója szerint legalább harmincan megsebesültek a robbantásban, amely több közeli lakóépületben is kárt tett. Rezaje hozzátette: a sebesültek többsége nő és gyerek. A támadásra az afgán hadsereg különleges erőinek egyik tábora közelében került sor.

A merénylet elkövetőiként a tálibok jelentkeztek. Zabiulláh Mudzsáhíd tálib szóvivő a Twitteren azt állította, hogy több tucat katonával végeztek.

Ugyancsak kedden egy, a Gór tartománybeli Sahrak körzetben felállított ellenőrző pontnál is támadást követtek el ismeretlen fegyveresek – mondta el Aríf Aber tartományi kormányzati szóvivő. Az ötórás tűzharcban az afgán biztonsági erők nyolc tagja meghalt és öt megsebesült – tette hozzá Aber.

A hatóságok a tálibok számlájára írták az incidenst.

Kabulban egy út mentén elhelyezett pokolgép végzett egy rendőrtiszttel, egy rendőrnő és sofőrje pedig megsebesült, amikor ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak rájuk – számolt be Ferdausz Faramarz, a fővárosi rendőrfőnök szóvivője. A sebesült rendőrnő, Szaba Szaher egyben ismert színésznő. Állapota stabil.

Egyelőre nem tudni, ki követte el a támadást, de a tálibok és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet is aktív Kabulban.

Eközben az afgán védelmi minisztérium hétfő esti közleményében arról tájékoztatott, hogy a hadsereg 91 tálib harcossal végzett légi és szárazföldi műveletekben. A katonaság célja az volt, hogy megtisztítsák a Kunduzt Hánábáddal összekötő autópályát a szélsőségesektől. A közlemény szerint ötven tálib megsebesült az összecsapásokban. Az autópályát később megnyitották a forgalom előtt.

Az erőszak az afganisztáni békefolyamat egyik legnagyobb kerékkötője: az ENSZ júliusi jelentése alapján 1282-en vesztették életüket különféle támadásokban az ázsiai országban az év első felében. Szakértők és közvetítők azt remélik, hogy a fogolycsere lebonyolítását követően hamarosan megkezdődhetnek a béketárgyalások a kormány és a felkelők között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.