Harmincan erőszakolhattak meg egy tinédzsert Izraelben

Óriási a felháborodás Izraelben, miután csoportos nemi erőszak áldozata lett egy tinédzser

2020. 08. 22. 6:52
A hotel is seen against a backdrop of mountains in the Red Sea resort of Eilat
Az eilati hotelben semmit nem észleltek a történtekből Fotó: Nir Elias Forrás: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ezren tüntettek csütörtök éjjel Izrael-szerte, hogy kifejezzék együttérzésüket azzal a 16 esztendős lánnyal, akit a vádak szerint legalább harminc férfi erőszakolt meg egy eilati szállodában. A héten kipattant, óriási vihart kavaró ügy szerint a tinédzser barátaival nyaralt a népszerű üdülővárosban, éjszaka felöntött a garatra, majd amikor visszatért a hotelszobájába, az erősen bódult lányt tömegesen megerőszakolták. Sajtóinformációk szerint az elkövetők sorba álltak az ajtaja előtt, néhányan pedig odabent filmezték és fényképezték is tettüket. Egy barátja próbált ugyan segíteni rajta, de nem járt sikerrel, ahogy más sem avatkozott közbe.

Eddig két embert vettek őrizetbe, egyikük állítólag meg is zsarolta az áldozatot, hogy nyilvánosságra hozza a felvételeket. Hogy ilyenek valóban léteznek-e, az egyelőre nem bizonyított, a gyanúsítottak állítólag törölhették telefonjaikról a videókat. A fenyegetőző 27 éves férfi azt állítja, az üzeneteket nem is ő küldte, valaki más használhatta készülékét. A lány otthonát a rendőrség mindenesetre védőőrizet alá helyezte, miután a világhálón többen megfenyegették. Ismerősei szerint egyébként a történtek érthető módon nagyon megviselték, de a körülményekhez képest jól van, és számos szakember segít neki.

Az eset részletei egyelőre elég zavarosak. A feltételezett bűncselekmény helyszíneként beazonosított eilati szállodának ugyancsak gyűlölködő üzenetek érkeztek, de a hotel állítja, semmi nem utalt arra, hogy falaik között efféle dolgok történtek. Állításuk szerint végignézték a biztonsági felvételeket, de nyoma sincs ittas fiatalok tömegének vagy harmincfős csoportosulásnak, ha ilyet tapasztaltak volna, mindenképpen beavatkoznak.

Az ügy már politikai szintre is elért. Benjamin Netanjahu miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy a tett nemcsak a lány elleni bűncselekmény, hanem emberiesség elleni bűntény is. Beni Ganz védelmi miniszter afölött értetlenkedett, hogy vajon mit próbáltak bizonyítani azok, akik sorban álltak egy szoba előtt, amiben egy fiatal, magatehetetlen lány feküdt. Reuven Rivlin államelnök az események után nyílt levélben fordult a fiatalokhoz. Az ellenzéki Jáír Lapid pedig azt kérdezte, hogy lehet az, hogy a csoport egyetlen tagjának sem jutott eszébe, hogy megállítsa a többieket?

A The Times of Israel által idézett statisztikák szerint tavaly nőtt a bejelentett nemi erőszak száma, és tízből kilenc eset jut el vádemelésig. A jelentett tömeges nemi erőszakok 63 százalékában az áldozatok 12 és 18 év közötti lányok.

Tavaly év végén egy másik hasonló eset rázta meg Izraelt: egy brit nő azt állította, hogy izraeli fiatalok egy csoportja megerőszakolta Cipruson. Vallomását később visszavonta, hamis tanúzásért meg is vádolták. Idén viszont már azt állította, csak a hatóságok nyomására cselekedett, valóban nemi erőszak áldozata lett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.