Kim Dzsong Un húga újra előrébb lépett

Ismét rivaldafénybe került a 32 éves észak-koreai politikusnő, Kim Jo Dzsong: Kim Dzsong Un húga egy friss értesülés szerint újabb lépést tett előre a ranglétrán. Bár a megváltozott politikai környezet alátámasztja a hírt, kérdés, hogy mit szól karrierjéhez a családját sem kímélő testvére.

Buzna Viktor
2020. 08. 22. 9:24
Kim Yo Jong, sister of North Korea's leader Kim Jong Un and first vice department director of the ruling Workers’ Party’s Central Committee, looks on in the garden of the Metropole hotel during the second North Korea-U.S. summit in Hanoi
Kim Jo Dzsong magasra tör, de ez akár veszélyes is lehet Fotó: Leah Millis Forrás: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Korea kevéssé romantikus családregények, mint inkább egy hidegvérű politikai drámának az ideális díszleteként képzelhető el, ezért sem tud mit kezdeni a világ a sztálinista diktatúra két vezetője, Kim Dzsong Un és húga, Kim Jo Dzsong között zajló, sajátos játszmával. A kiszivárgott hírek alapján ugyanis a páros egyfajta mérsékelt, békés reformot hajt végre: az irányító személyében összpontosuló teljhatalom megosztása mellett a phenjani vezetés férfiuralmának megtörését is lezongorázzák azzal, hogy egyre fontosabb pozíciókba helyezik a 32 éves Kim Jo Dzsongot.

Csütörtökön közölte a dél-koreai hírszerzés, hogy Kim Dzsong Un húga „de facto” az ország második legnagyobb hatalmú emberévé vált. Mint fogalmaztak, Kim Jo Dzsong az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával fenntartott kapcsolatokért felelős, aminek elsődleges célja, hogy terhet vegyen le bátyjáról. A közlemény hozzáteszi, nem csak a legifjabb Kim testvér jutott többlethatalomhoz, Phenjanban általánosságban átrendeződtek a belső viszonyok. Mindez összefügg azzal, hogy új ötéves terv előkészítését kezdte el a kormány, erről szerdán döntött a kormányzó Koreai Munkapárt központi bizottsága. A következő gazdasági ciklus jövőre indul el, s az eddigi hírek szerint a vezetés elégedetlen a jelenlegi helyzettel, várhatóan más változásokra is sor kerül.

A szöuli hírszerzés ugyanakkor hozzátette, a hírek ellenére nincs szó az örökösödési kérdés rendezéséről. A sajtó májusban látta meg Kim Dzsong Un lehetséges utódját Kim Jo Dzsongban, mikor a vezető hetekre eltűnt a nyilvánosság elől, majd műholdfelvételek alapján egészségügyi ellátásban is részesült.

Kim Jo Dzsong magasra tör, de ez akár veszélyes is lehet
Fotó: Leah Millis / REUTERS

Mivel a phenjani politikai folyamatokról, de leginkább az ambiciózus lánytestvér sorsáról napvilágot látott információ korántsem pontos, elemzők kételkednek azok hitelességében. Az észak-koreai eseményeket nyomon követő hiteles hírforrások egyike, az NK News például arra hívja fel a figyelmet, hogy Kim Jo Dzsong valójában az elmúlt időszakban hiányzott a kiemelt politikai találkozókról, ami éppen a lefokozására utal.

Ahogyan arra a BBC szöuli tudósítója, Laura Bicker is kitér elemzésében, a hírekből egyvalamire biztosan következtethetünk: Kim Jo Dzsong háttéremberből a phenjani politika egyre fontosabb személyévé lépked elő. Izgalmas kérdés, hogy karrierjét mennyire támogatja testvére, aki a hatalmat mindig is többre tartotta a családi kapcsolatoknál. Kim Dzsong Un nagybátyját és mentorát, Csang Szong Theket nem sokkal hatalomra kerülése után végeztette ki 2013-ban. A politikust sokáig az országot 2011-ig vezető Kim Dzsong Il utódjaként tartották számon, befolyásos, jó nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező politikusként elemzők szerint veszélyt jelenthetett unokaöccsére – mivel Kim Jo Dzsong is hasonló politikai képességeket szerez magának, Csang Szong Thek sorsa intő jel számára.

De egyes vélemények szerint nem kímélte a vezető idősebb fiútestvérét sem. Kim Dzsong Il legidősebb fia, Kim Dzsong Nam 2017-ben vesztette életét, miután a Kuala Lumpur-i nemzetköri repülőtéren megmérgezték.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.