időjárás 19°C Malvin 2022. október 1.
logo

Lemondott Seattle rendőrfőnöke a költségcsökkentés miatt

Magyar Nemzet
Forrás: Origo, Fox News
2020.08.11. 14:41
Lemondott Seattle rendőrfőnöke a költségcsökkentés miatt

Bejelentette lemondását Seattle első afroamerikai, női rendőrfőnöke, miután a városvezetés drasztikusan csökkenteni kezdte a rendőrség költségvetését. A nyári anarchista tüntetések székhelyeként ismert, demokrata párti városban száz rendőrtiszt státusát veszik el.

Módosította költségvetését a közismerten demokrata párti, baloldali Seattle városi tanácsának testülete. Az új büdzsében mintegy szár rendőrtiszti státust vesznek el a testülettől, összesen mintegy négymillió dollárral csökkentették a keretet. Az Origó azt írja, a költségvetés lefaragása azt is jelenti, hogy az állását ugyan megtartható, de már így is alulfizetett és túlterhelt rendőrök bérét hozzávetőlegesen negyven százalékkal fogják csökkenteni. – Nehéz döntés volt ez számomra, de eljött az idő – fogalmazott Twitter-oldalán Seattle rendőrfőnöke, Carmen Best.

Az Origó a cikkében arról ír, hogy a radikális baloldal ezzel a lépéssel sem volt elégedett. – Ők azt akarják elérni, hogy a rendőrséget teljes egészében számolják fel, lehetőleg minél hamarabb, de addig se finanszírozzák a működését adófizetői pénzből – írja a hírportál, s hozzáteszik: a hétfői tervezetet a kilenc önkormányzati képviselőből a nyolc demokrata megszavazta, csupán a Szocialista Alternatíva nevű trockista, radikális baloldali párt indiai, migránshátterű politikusa, Kshama Sawant nem támogatta azt, szerinte ugyanis fel kellene számolni a teljes rendőrséget, és nem szabadna alternatív megoldásokat keresni. Mivel a jövőben további mintegy ötvenszázalékos csökkentést terveznek, Sawant programja valóra is válhat, kérdés ugyanis, hogy ilyen körülmények között a szervezet meddig tudja majd folytatni a munkát.

A Fox News hírportál a cikkében hozzáteszi, a költségcsökkentés nagyban érinti majd azokat a rendőrségi egységeket, amelyek a hajléktalantáborok felszámolásában vesznek részt. Az évek óta egyre nagyobb fejfájást okozó jelenség a júniusban megerősödött baloldali tüntetőknek jelent nagy győzelmet. A Seattle belvárosán nyáron végigsöprő tüntetéshullám, illetve ideiglenes autonómiatörekvésük egyik központi eleme volt az utcán élők jogainak felkarolása, a hajléktalantáborok felszámolását pedig azóta is fontos politikai viták követik.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.