Rákapcsol a cenzúrára a Facebook

Eltávolítják az antiszemita összeesküvés-elméleteket és a blackface bejegyzéseket.

Magyar Nemzet
2020. 08. 12. 12:29
null
Microsoft Word - Elnöki tájékoztató_2020_07_29 Fotó: nemimr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szigorította a gyűlöletbeszédre vonatkozó iránymutatásait a Facebook: a világ vezető, több mint kétmilliárd aktív felhasználót tömörítő közösségi oldala ezentúl következetesen eltávolítja a szerinte sértő és uszító tartalmakat, köztük az antiszemita összeesküvés-elméleteket, illetve a rasszistának tartott úgynevezett blackface (feketére festett arcot ábrázoló) fotókat és bejegyzéseket. A lépést azután hozták meg, hogy több szakértővel és szervezettel is konzultáltak – jelentette be Monika Bickert, a cégóriás tartalomfejlesztésért felelős alelnöke, aki szerint a Facebook szellemiségével mindig is ellentétesek voltak az ilyen tartalmak, de eddig nehéz dolguk volt a szabálysértések igazságos és következetes szankcionálásával.

A teljes képhez tartozik, hogy a Mark Zuckerberg vezette részvénytársaság az elmúlt hónapokban sok millió dollárnyi bevételtől esett el, miután számos hirdetőjük a civil szervezetek lobbijának hatására bojkottot hirdetett. Olyan nemzetközi és ismert cégek is a Facebook ellen szólaltak fel, mint a Walmart, a McDonald’s és az Ikea – ezek többek között elfogadhatatlannak találták, hogy az oldal Donald Trump amerikai elnök George Floyd halálát és az azt követelő tüntetéseket kommentáló Twitter-bejegyzéseit is közli.

 

Szép új világ. Mark Zuckerbergék a kapcsolataink után már a pénzügyeinket is felügyelnék
Fotó: MTI/EPA/Alberto Estevez

 

22 millió törlés

A Facebooktól eddig sem állt távol a tartalmak szűrése: a bejelentéssel párhuzamosan közzétett jelentésből kiderült, hogy csak idén április és június között több mint huszonkétmillió, a közösségi háló szabályait sértő posztot távolítottak el. Közülük hétmillió a koronavírussal kapcsolatos dezinformációt tartalmazó bejegyzés volt. Összehasonlításképp, az év első hónapjaiban mindössze 9,6 millió bejegyzés került törlésre. A frissen bejelentett szigorítás a Facebook által korábban megvásárolt népszerű képmegosztó alkalmazásra, az Instagramra is vonatkozik.

A hírértékkel rendelkező posztokat ezentúl sem távolítják el: például, ha egy ismert politikus vagy közszereplő feketére festi az arcát vagy hamisan beszél a zsidók gazdaságra és kormányra gyakorolt befolyásáról. Kérdéses ugyanakkor, hogy ezek szabályozására milyen algoritmust fog használni az oldal, amelyet eddig is gyakran vádoltak felesleges cenzúrával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.