Az EP tizenegyedszerre is elmarasztalta Lengyelországot

A jövő héten az Európai Tanácsban folytatódik a vita a jogállamisági eljárásokról.

2020. 09. 17. 14:36
null
A spanyol Juan Fernando López Aguilar Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsöprő többséggel – 513 szavazat, 148 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett – az Európai Parlament (EP) csütörtökön tizenegyedik (!) alkalommal fogadott el határozatot arról, hogy Lengyelországban egyre rosszabb a jogállamiság állapota. A dokumentumot az EP állampolgári jogi bizottságának spanyol baloldali elnöke, a magyar kormányt is gyakran kritizáló Juan Fernando López Aguilar jegyzi, aki korábban a migránsvízumok ötlete nyomán vált ismertté a hazai sajtóban.

Lengyelországgal kapcsolatosan az európai parlamenti képviselők ezúttal is megállapították, hogy az alapszerződésekben rögzítettek ellenére

az országban fennáll a demokratikus értékek rendszerszintű sérelme.

Hazánkhoz hasonlóan Varsó ellen is eljárás zajlik az uniós szerződések hetes cikkelye alapján, ezzel kapcsolatban az EP felhívja a figyelmet arra, hogy az Európai Tanácsban tartott meghallgatások ezidáig nem vezettek eredményre, és nem elemezték elég mélyrehatóan a lengyel kormány intézkedéseit.

Az EP időzítése nem véletlen: jövő héten az Általános Ügyek Tanácsában ismét terítékre kerül a Magyarország és Lengyelország elleni hetes cikkelyes eljárás.

Hazánkat az ülésen Varga Judit igazságügyi miniszter fogja képviselni.

A spanyol Juan Fernando López Aguilar
Fotó: MTI

Folyamatosan összefonódik a lengyel- és a magyarügy

Írtunk korábban róla, hogy az EP hétfői, Lengyelországról szóló vitáján is számos alkalommal szóba került Magyarország és a hazai jogállamiság állapota. Akkor a kormánypártok színeiben Hidvéghi Balázs EP-képviselő utasította el a vádakat, mondván: Lengyelország és Magyarország ellen évek óta zajlik egy valójában ideológiai kérdésekről szóló eljárás, amely maga sem felel meg a jogállamiság követelményének.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig szerdai évértékelőjén volt kíméletlen a lengyelekkel és

nem Európába illőnek, egyenesen embertelennek nevezte az LMBT-mentes övezetek létét.

 

Ezzel arra utalt, hogy hogy több mint száz lengyel önkormányzat nyilvánította magát a leszbikus, homoszexuális, biszexuális és transznemű (LMBT) közösségektől mentes zónának.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.