Brüsszel levélben figyelmezteti a kormányt a határzár miatt

Az Európai Bizottság szerint nem lehetséges, hogy a hatóságok nemzetiség alapján tegyenek különbséget a határon történő belépéskor.

2020. 09. 01. 12:58
null
20200312_letenye_hataratkelo_koronavirus_ellenorzese_havran_zoltan_magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság tegnap már kritizálta a ma életbe lépő határrendészeti intézkedéseket, kedden pedig levélben is figyelmeztette a magyar kormányt a koronavírus miatti határzár okán. Didier Reynders igazságügyi biztos – aki a testületben a jogállamisági ügyek egyik felelőse is – a Twitteren jelentette be, hogy óva intették Budapestet: a beutazási korlátozások nem lehetnek diszkriminatívak.

Mint azt Reynders írta, Ylva Johansson belügyekért felelős biztossal együtt jegyezték a schengeni térség integritását hangsúlyozó levelet. – Minden, az uniós alapelvekkel össze nem férő rendelkezést azonnal vissza kell vonni – fogalmazott a belga politikus, hozzátéve: további információt kértek a határkérdésben a magyar féltől.

 

A határnyitás és -zárás kérdésében az uniónak nincs kizárólagos kompetenciája, ajánlásokat fogalmaz meg a tagállamoknak – ahogy azt a koronavírus-válság alatt végig tette.

 

Szijjártó Péter a kedden életbe lépő beutazási korlátozásokkal kapcsolatosan még tegnap este jelentette be, hogy a csehek után a lengyelek és a szlovákok is beléphetnek Magyarországra negatív koronavírusteszttel. A külföldről érkezők többsége ugyanakkor csak indokolt esetben érkezhet az országba. A bizottság ezt az intézkedést értékeli diszkriminatívnak. A testület keddi tájékoztatóján elhangzott: az uniós mozgásszabadság égisze alatt nem lehetséges, hogy a hatóságok nemzetiség alapján tegyenek különbséget a határokon történő belépéskor, emiatt küldték a levelet Budapestnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.