időjárás 1°C Adél 2023. január 29.
logo

Donald Trump egy konzervatív bírót jelölt főbírónak

Forrás: MTI
2020.09.27. 09:46

Donald Trump amerikai elnök a konzervatív Amy Coney Barrett szövetségi fellebbviteli bírót jelölte főbírónak szombaton.

Az elnök a Fehér Ház Rózsakertjében tartott ünnepség keretében jelentette be a jelölést, amely megfelel az amerikai sajtó várakozásainak.

Donald Trump „nagyszerű pillanatnak” nevezte a jelölést, és emlékeztetett arra, hogy Amy Coney Barrett a harmadik főbíró, akit elnöksége idején jelölt. Kiemelte, hogy Coney Barrett a néhai Antonin Scalia főbíró tanítványa volt, és hű ahhoz a hitvallásához, hogy a bírónak az írott törvények alapján kell döntéseket hoznia.

Az elnök briliáns bírónak nevezte jelöltjét. „Ön fantasztikus (főbíró) lesz” – fordult a bírónőhöz. Trump hangsúlyozta: nem lehet akadálya, hogy a szenátus megszavazza a jelöltet. Mint fogalmazott: gyors szenátusi folyamatra és szavazásra számít.

A 48 éves Amy Coney Barrett rövid beszédben köszönte meg a bizalmat. – Szeretem az Egyesült Államokat, és szeretem az Egyesült Államok alkotmányát – fogalmazott.

A vendégek között volt Mike Pence alelnök, Mark Meadows, a Fehér Ház kabinetfőnöke, William Barr igazságügyi miniszter, illetve a néhai Scalia özvegye és a fia, Eugene Scalia, aki jelenleg munkaügyi miniszter a Trump-kormányzatban. Jelen voltak a főbíró-jelölt családtagjai, köztük hét gyermeke is.

A jelölt tiszteletét fejezte ki a múlt héten elhunyt Ruth Bader Ginsburg főbíró iránt, akinek a helyére jelölték őt. Leszögezte: változatlanul azt vallja, hogy egy bírónak csakis az írott törvény szerint szabad döntéseket hoznia. – Egy bíró nem a politika alakítója, és távolságot kell tartania a politikától – hangsúlyozta.

Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje még a Fehér Ház ünnepsége idején nyilatkozatot adott ki, amelyben arra szólította fel a szenátust, hogy az elnökválasztás előtt ne szavazza meg Coney Barrettet. Coney Barrett még be sem fejezte hatperces beszédét, amikor Chuck Schumer, a szenátus kisebbségben lévő demokrata párti frakciójának vezetője szintén nyilatkozatot adott ki. Ebben azt állította, hogy a bírónő megszavazásával az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény felszámolására szavaznának a politikusok.

Mitch McConnell, a szenátusban többségben lévő republikánusok frakcióvezetője a bejelentés után úgy nyilatkozott Coney Barett jelöléséről: Donald Trump „nem is dönthetett volna jobban”. Leszögezte: a szenátus az elkövetkező hetekben szavazni fog a főbírójelöltről.

Amerikai lapértesülések szerint a főbírójelölt meghallgatása október 12-én kezdődik a szenátusban.

Közben Washington belvárosában több ezren vettek részt azon a közös meneten, amelyet Donald Trump támogatására szervezett Franklin Graham, a néhai Billy Graham prédikátor fia. A Capitolium épületétől a Lincoln-emlékműig teljesen megtelt a belváros. Az egybegyűltek nemcsak Donald Trumpot biztosították támogatásukról, hanem közösen imádkoztak az egyébként mélyen hívő katolikus Amy Coney Barrettért is. A tömeghez csatlakozott Mike Pence alelnök, aki a Lincoln-emlékmű talapzatánál elmondott rövid beszédében Trump „üdvözletét és háláját” tolmácsolta az egybegyűlteknek, egyúttal kérte őket arra is, hogy imádkozzanak a főbírójelöltért.

A spanyol ajkúak szavazataiért küzd Trump és Biden

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.