Elismerte a gyilkosságot a svéd újságírót feldaraboló feltaláló

Peter Madsen a börtönben azóta már újra is házasodott.

Magyar Nemzet
2020. 09. 09. 17:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először ismerte el a gyilkosságot Peter Madsen, a dán feltaláló, aki 2017-ben saját építésű tengeralattjáróján végzett Kim Wall svéd újságíróval, majd áldozata holttestet feldarabolta és a tengerbe vetette – derül ki egy ma műsorra tűzött dán dokumentumfilmből. A film alapja egy több mint húszórás telefonbeszélgetés, melyet egy újságíró rögzített az életfogytiglani börtönbüntetését töltő férfivel. Peter Madsen eredetileg nem tudta, hogy a beszélgetéseit felveszik, ám később állítólag hozzájárulását adta, hogy felhasználják a felvételeket.

A vallomás annyiban újdonság, hogy a tettes eddig azt nem ismerte el, hogy ő végzett a svéd újságírónővel. A bíróságon mindössze annyit vallott be, hogy pánikba esett, ezért testét feldarabolta, egyébként különféle forgatókönyveket talált ki arról, hogyan halt meg a nő. Volt olyan verziója, amely szerint véletlenül beverte a fejét, máskor arról beszélt, a hajótestben felgyülemlett mérges gázok belégzése okozta halálát.

Most vállalta a felelősséget a gyilkosságért, ugyanakkor részleteket ezúttal sem osztott meg a történtekről.

A harmincesztendős Kim Wall azért csatlakozott a feltalálóhoz, hogy riportot készítsen vele saját építésű tengeralattjárójáról. Az áldozatot barátja látta utoljára, ahogy útra keltek a hajó fedélzetén. A rendőrséget is ő értesítette, miután párja másnap sem tért haza. Peter Madsen hamar gyanúba keveredett, bár először azt állította, hogy biztonságban kitette az újságírót Koppenhágában.

Néhány nappal később azonban a tengerben rátaláltak Kim Wall megcsonkított torzójára, majd nem sokra rá levágott fejére is.

A boncolás során kiderült, hogy a nőt megerőszakolhatták, valószínűleg halála előtt meg is kínozták, nemi szerve környékén is több késszúrás nyomát találták. Minden bizonyíték a hazugságokba keveredő gyanúsított ellen szólt, számítógépén még nők kínzásáról készült videókat is találtak, így feltételezték, hogy beteges fantáziáit élhette ki.

Peter Madsen a 2018-as ítélet óta egy Koppenhága közeli börtönben raboskodik,

idén pedig újraházasodott.

Előző feleségétől letartóztatása után elvált, új neje Jenny Curpen, egy orosz művésznő, aki politikai okokból menekült Finnországba. A nő azt állítja, szerelme őszinte, és bár férje rettenetes bűnt követett el, ő ismeri az igazi arcát.

– Szerencsés vagyok, hogy a legcsodálatosabb, okosabb, tehetségesebb, odaadóbb és empatikusabb férfival lehetek

– áradozott Facebook-posztjában, elpanaszolva, hogy rengeteg támadást kapott szerelme miatt. Legutóbbi hozzászólásában pedig arról írt, a mostani vallomás semmi változást nem hozott kapcsolatukba, ők három éve ennek a bűnnek a világában élnek, amit rajtuk kívül senki nem tudott volna kezeli. Majd a dán média erkölcsi mércéjét vette célba, amiért hozzájárulásuk nélkül készítették el a leleplező dokumentumfilmet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.