A járvány ellenére is kezd talpra állni az amerikai gazdaság

Folyamatos az amerikai gazdaság talpra állása a járvány ellenére – jelentette ki szerdán nyilvánosságra hozott bézs könyvében az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékrendszer (Fed) vezetése.

Forrás: MTI2020. 10. 22. 7:45
gazdaság
Fotó: KAROLINA GRABOWSKA KABOOMPICS Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az úgynevezett Fed Bézs Könyv a jegybak rendszeres kiadványa, amely lényegében „hangulatjelentés” a 12 regionális Fed-körzet gazdaság szempontú állapotáról. Adatai a helyi gazdasági szereplőktől származó információkra épülnek.

„A gazdasági aktivitás továbbra is valamennyi körzetben növekszik, a növekedés mértéke a legtöbb körzetben mérsékelt”

– olvasható a dokumentumban, amely hozzáteszi azt is, hogy a gazdaság tevékenysége és a növekedési ráta szektoronként jelentősen különbözik.

A lakáspiacon folyamatosan nő a kereslet, a jelzáloghitelezés emelkedik, a koronavírus-járvány miatti visszaesés jobbára a kereskedelmi ingatlanok piacát sújtotta. Hasonlóképpen növekszik a fogyasztás, bár a Fed szerint az étteremtulajdonosokat aggodalommal tölti el a hidegebbé váló időjárás, mert eddig az utcán elhelyezett asztalokkal jó részt pótolni tudták a járvány miatti bevételkiesést.

„A Fed-körzetek általában optimistán vagy pozitívan tekintenek a jövő elé, bár tisztában vannak a jókora bizonytalanság mértékével is” – állapította meg a Bézs Könyv.

Az amerikai politikai életben e megállapítások ellenére is többen adtak hangot aggodalmuknak a gazdasági talpra állás esetleges lassulása miatt.

Az új típusú koronavírus járványa ugyanis ismét erősödik. A republikánus és demokrata párti törvényhozóknak ráadásul még mindig nem sikerült megállapodniuk az újabb gazdaságélénkítő csomagról, amely egyebek között újabb egyszeri segélyt adna a járvány miatt munka nélkül maradt amerikaiaknak.

Az amerikai kongresszus eddig már mintegy 3000 milliárd dollár értékben fogadott el gazdaságélénkítő csomagtervet, ám a munkanélküli segély kiegészítésére megszavazott törvény és a kilakoltatásokat tiltó rendelkezés érvénye már lejárt.

Durván elszállt az amerikai költségvetési hiány

A rendkívüli járványhelyzetre tekintettel a legtöbb ország kénytelen volt gazdaságélénkítő intézkedéseket tenni az idén, ami megnövelte a kormányzati költségek kiadási oldalát. A legtöbb helyen csökken a gazdaság az idén, így a GDP-arányos költségvetési hiány magasabb lesz, ahol pedig többlet vagy egyensúly volt, ott most deficit lesz. Mindezzel együtt a legtöbb országban gondosan ügyelnek arra, hogy ennek mérete kezelhető legyen, ne vezessen túlzott eladósodáshoz.

Az Egyesült Államokban azonban horribilis méretű költségvetési hiány alakult ki a most zárult pénzügyi évben. Ennek összege 3130 milliárd dollár lett, miközben az amerikai GDP a visszaesés miatt a vélhetően 20-21 ezer milliárd dollár körül alakul. A kettőt elosztva nagyjából 15 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt kapunk, ami egészen kirívó eset, ráadásul már tavaly is jelentős, 983 milliárd dollár volt a hiány.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.