Egy alapítvány 250 millió dollárt költ az amerikai emlékművekre

Egy amerikai magánalapítvány öt év alatt 250 millió dollárt (76,4 milliárd forint) költ új emlékművek építésére, meglévők magyarázattal való kiegészítésére vagy áthelyezésére az Egyesült Államokban.

Forrás: MTI2020. 10. 05. 21:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adományt a New York-i központú Andrew W. Mellon Foundation jelentette be, hozzátéve, hogy bár a felajánlás híre egybeesik az emlékezetpolitikai viták kiéleződésével, valójában többéves előkészítő munka eredményéről van szó.

Az alapítvány vezetője, Elizabeth Alexander elmondta az AP hírügynökségnek, hogy a Monuments' Projekt elsődleges célja nem a meglévő emlékművek áthelyezése, sokkal inkább az, hogy nagyobb képviselethez jussanak az emlékezetpolitikában az elfeledett vagy alulreprezentált közösségek. A nemzeti emlékhelyek jegyzékében szereplő helyszíneknek mindössze 2 százaléka szól az afroamerikaiakról, és ennél is kevesebb a spanyolajkúakról, az ázsiai-amerikaikról vagy az őslakosokról.

A Mellon-alapítvány emlékműprojektjéből elsőként egy philadelphiai központú művészeti és történelmi műhely, a Monument Lab jut pénzhez – 4 millió dollárhoz -, hogy párbeszédet kezdeményezhessen a meglévő emlékművekről, új emlékművek emeléséről és arról, hogy azok milyenek legyenek. Az alapítványi pénzből a 2012-ben alapított csoport első lépésként fél év alatt jegyzékbe veszi az Egyesült Államok területén fellelhető összes emlékművet, a listát jövőre közzéteszi. További lépésként terepmunkára helyi irodákat nyitnak az ország 10 pontján, és főállású alkalmazottakat is felvesznek.

Az alapítvány vezetője szerint azért esett a választás a Monument Lab csoportra, mert hasonlóképpen ítélik meg a köztéri emlékművek helyzetét, látják az emlékezetpolitikai kiegyensúlyozatlanságot, és mert a csoportnak kreatív és nyitott elgondolásai vannak arról, milyen formákat ölthet egy emlékmű.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.